2022. 05. 25. Missziós út Kárpátalján

Dátum: 
2022. május 25. 00:00
Tevékenység: 

 Ismét sikeresen kijuttattunk egy tonna élelmiszert és higiéniai termékeket Kárpátaljára.

Hála legyen Istennek, hogy egyre olajozottabban megy a segélyszállítmány megvalósítása.

Valaki azt gondolhatja, hogy nem nagy durranás ez, kirándulunk egyet a jó cél érdekében. (Hallottam már ilyet)

Szeretném megosztani, hogy hogyan is megy egy ilyen missziós út megszervezése, lebonyolítása.

  1. Meg kell találni az alkalmas időpontot az út lebonyolítására. Mivel nem fizetett munkások vagyunk egy missziós szervezetnél, ezért a munka - család - misszió összhangot meg kell találni. Valakinek vigyázni kell a gyerekekre. Ha másokkal együtt megyünk, még nehezebb a helyzet. 
  2. Az Ukrajnai összekötőnkkel egyeztetünk, hogy éppen aktuálisan mire van szükség. Többnyire nem a háború közvetlenül súlytotta területre megyünk, viszont az ország ellátása nagyon akadozik. Amit lehet kint kapni, fölösleges innen utaztatni. Van sok olyan termék, ami viszont aktuálisan hiánycikk. Pl. üzemanyag, vagy bizonyos alapvető élelmiszerek. Ezeket az aktuális hiányokat egyeztetjük, és ezeket szerezzük be. Más gyülekezetek, szervezetek adományait is fogadjuk, és ahogy fér az autóra, visszük ki.
  3. Anyagbeszerzés. Legalább egy napig tart a szükséges élelmiszer, üzemanyag beszerzése. Egy-boltban nem kapható ekkora mennyiség, sok boltban kell összeszedni a szükséges mennyiséget. Sajnos egyre kevesebb magánszemély adakozik a háború súlytotta emberek számára, pedig a szükség egyre nő. Az emberek kifogynak a megtakarításukból, nincs munkahely, külföldre sem tudnak elmenni munkát vállalni.
  4. Pakolás. Mivel nincs raktárbázisunk, családi házunkba pakoljuk két-háromszor is a termékeket, mire minden a helyére kerül.
  5. Szükséges papírok, dokumentumok kitöltése. Több féle dokumentum szükséges a kijutásra. Ezeket is meg kell írni, ki kell tölteni.
  6. Az út. Hajnali 5 körüli indulás a bevett gyakorlatunk. Az út nagy részén autópálya van, jól lehet haladni. Mivel családi autónkról van szó, csak óvatosan nyomjuk a gázt. Nem mindegy, mennyi a fogyasztása, mennyire hamar megy tönkre. De az a 800 km egy napra nem kevés a többi feladat mellett. 
  7. Határátkelés. Korábban komplett vámügyintézés történt a határon, mivel nem EU országba történik a szállítás. Ez 2 - 3 - 4 óra is lehetett. Az Ukrán oldalon sokat egyszerűsödött a helyzet, így kevesebb mint a felére csökkent a kijutás ideje.
  8. Megérkezünk végre, jöhet a lepakolás. A helyi gyülekezet a fogadó állomás, többnyire Beregszászon rakjuk ki az adományokat. Mindig van lelkes segítség, ezzel nincs gond.
  9. Az adományok szortírozása a helyi gyülekezet vezetőjének a feladata. 18 gyülekezet szükségleteinek koordinálása történik itt. Ahol a legégetőbb a szükség, oda kerül az adomány.  Amikor egy egy menekült csapat érkezik a háború sulytotta területről, sürgős segítségre van szükség. Ahol van saját erő, ott tudnak várni. Úgy látjuk, hogy a leggazdaságosabb, ha közösen főznek egy-egy helyen, és úgy jut el az élelem a rászorulóknak. Így több embert lehet jóllakatni azonos mennyiségű alapanyaggal.
  10. Az adományok célbajuttatásával még nincs vége az útnak. A lelki - szellemi szükségletek legalább annyira fontosak, mint az élelmiszer. A háborúval együtt az emberek istenkeresése jelentősen megnövekedett. Bajban így szokott lenni. A legnagyobb ébredési hullámok a nagy háborúkhoz köthetők. Sok helyen vannak gyülekezeti termek, amik megtelnek emberekkel, de nincs pásztora a közösségnek. Egy-egy missziós út alkalmával 2-3 gyülekezetet is felkeresünk Józsival (a helyi összekötőnkkel). Várják az emberek Isten szavát, a vígasztalást, bátorítást. Nem igazán tudjuk elképzelni azt a helyzetet amiben ők vannak: a házukat szétbombázták, vagy elfoglalták a falujukat. Nincs hová menniük. Nem működnek a gyárak, nincs fizetés. Nincs tervezhető megélhetési forrásuk. Még a betevő falatra sem. A férfiak nem hagyhatják el az országot, külföldön nem tudnak munkát vállalni. Az árak pedig csak emelkednek.
  11. Ránk sötétedik, mire egy ilyen napon indulhatunk haza. Már csak egy határátlépés van hátra, és 400 km vezetés éjjel. 
  12. Minden út egy külön történet. Fájós háttal a sok parkolástól, alaposan elfáradva, de szellemileg teljesen feltöltődve érek mindig haza. Isten munkáját megtapasztalni, abban részt vállalni olyan csoda, ami erővel tölt el.