Erdélyi táborunk házigazdái bemutatkoznak

Dátum: 
2016. július 17. 05:00 - 2016. július 23. 23:00
Tevékenység: 

Már második éve készülünk táborozni az Erdély szívében lévő Gagy település melletti missziós házba. A ház tulajdonosai nem anyagi nyereségtől, hanem missziós lelkületüktől vezérelve bocsátják a KIFI-vel táborozók rendelkezésére a házat.

Az elmúlt évben az itt megrendezett KIFI tábor sokak szerint életük legjobb tábora volt.

Szeretnénk jobban megismerni a ház gazdáit. Boldizsár Attila kérdéseire Katona Erzsike válaszol.

 

Kedves Zoltán és Erzsike! Romániában, Erdélyben találkoztunk, de Kanadából érkeztetek. Hogyan kerültetek ilyen messzire szülőföldetektől?

1987-ben érkezett Zoli Kanadába, én meg egy évvel később - meséli Erzsike. Azelőtt Zoli másfél évet Törökországban volt. Néptáncosként Törökországban turnéztak, és ő ott maradt, nem tért haza a többiekkel. Akkoriban így lehetett megszabadulni a kommunista rendszertől. Nagy öröm volt, amikor 1988-ban utána mehettem, és ismét együtt lehettünk...

Milyen volt egy ilyen távoli,  idegen országba csöppenni?

Elég göröngyösen kezdődött, mint minden emigránsnak itt. Nem ismertük Istent személyesen. Templomba jártunk, de csak ennyi volt. Zoli unitárius háttérből jött, én pedig katolikusból. Itt is táncot tanítottunk a gyerekeknek a munkánk mellett. Nagyon elfoglaltak voltunk, és sok probléma adódott a mindennapokban úgy a családban, mint a családon kívül is. Egyik alkalommal egy román barátnőm elhívott a templomukba, ahol egy erdélyi vendég lelkipásztor beszélt azon a vasárnapon. El is mentünk. Szegény hívott már bennünket máskor is, de mi eddig nem mentünk. Ott megszólított bennünket az Úr! Zoli hamarosan be is merítkezett, én csak sokkal később. Istennek nagyon jó humorérzéke van! Nem voltunk a legjobb barátságban a románokkal a rendszer miatt, de Isten megmutatta, hogy neki a románok is ugyanolyan gyermekei, mint mi. Román gyülekezetben tértünk meg, ott is merítkezett be Zoli, és most több román gyülekezet is támogatja a tábort.

Kérlek, mesélj a táborról. Hogyan jutott eszetekbe ez a missziós ház?

A tábor úgy kezdődött, hogy kisebbik fiam, Tamás, 2007-ben elment Zolival egy amerikai csoportnak segíteni a Hargitai Baptista Táborba. Nagyon tetszett az ottani munka, de azt is láttuk, hogy Gagy környékén sok olyan gyerek van, aki sohasem fog eljutni semmilyen táborba. Imádkozni kezdtünk, hogy az Úr mutassa meg, mit tegyünk. Zolinak álmában meg is mutatta, hogy építsünk egy gyerektábort.

Többször is jártunk a táborban, és mindig megcsodáltuk, milyen minőségi munkával van fölépítve a ház is, és a mellette lévő konyhai épület is. Nem egy hamarjában összedobott épület ez.

Mivel a terület megvolt a régi épület törmelékeivel együtt, és volt egy kis félretett pénzünk is, így 2007-ben elkezdődött az építkezés. 2008-ra a tető is fölkerült, 2009-ben elkészült a ház kívül-belül, és a megnyitó is megvolt, még ebben az évben. 2010-ben jött az első csoport, és azóta már több, mint 700 gyerek fordult meg a táborban. Dicsőség Istennek, hogy lehetőséget adott, hogy szolgálhassuk Őt!

Kedves Zoltán és Erzsike, mindannyiunk nevében nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy házatokba fogadtok bennünket, és ott tarthatjuk KIFI táborunkat.

Ebben az évben is visszavágyunk a Gagy melletti táborba. A KIFI 2016. július 17-23 között szervezi táborát ebbe a csodálatos környezetbe. Még van lehetőség jelentkezni a táborba!

Képek: