A szerelem több, mint egy csodálatos érzés

Igaz vagy hamis?

Ellenőrizd le válaszaidat, miután elolvastad a leckét!

  1. A lány tartozik valamivel a fiúnak egy szép estéért.___
  2. Ha meg tudsz időben állni a csókolózással és a pettingeléssel, nincs semmi baj.___
  3. A problémás helyzet előállásakor kell eldöntened, mi legyen a következő lépés.___
  4. Keresztyén tizenéveseket nem érik azok a kísértések, amik másokat.___
  5. A szerelem első látásra általában igazi szerelem.___
  6. Ha valakibe nagyon szerelmes vagy, mindig az leszel.___
  7. Ha igent mondasz egy fiúnak és lefekszel vele, jobban fog szeretni és becsülni.___
  8. Nem rossz, ha lefekszel azzal, akit szeretsz, és akivel egyébként is jól megértitek egymást.___
  9. A boldog házassághoz csak jó nemi élet szükséges.___
  10. Könnyű különbséget tenni a fellángolás és az igazi szerelem közt.___

Ha kész vagy a válaszokkal, olvasd el a leckét, és ellenőrizd.

 

1. A lány tartozik valamivel a fiúnak egy szép estéért.

HAMIS. A randevú ideje alatt egymás társaságát élvezitek. Az a szokás, hogy a fiú állja a költségeket, de ez nem jogosítja fel semmilyen különleges igényre. Az a fiú, aki pár száz forintot elkölt a lányra, az este hátralévő részében, pedig igyekszik „inkasszálni”, egyszerűen haszonleső. Ha a lány élvezi az estét, és ezt szeretné kifejezésre juttatni, ezt megteheti két egyszerű mondattal: „Köszönöm. Csodálatosan éreztem magam.”

 

2. Ha meg tudsz időben állni a csókolózással és pettingeléssel, nincs semmi baj.

HAMIS. A csókolózás és pettingelés a szórakozás olcsó formája, nem kell hozzá sem ész, sem tehetség. Ugyanakkor veszélyesek, mert szexuálisan felizgatnak, és olyan dolgokba visznek, amiket soha nem akartál megtenni. Ugyanúgy, mint a marihuána: egyre többet és többet akarsz.

 

3. A randin kell eldönteni, mi legyen a következő lépés.

HELYTELEN! Már előtte el kell döntened, milyen értékrendet választasz, aztán pedig ragaszkodnod kell hozzá. Ezt az értékrendet pedig Isten szavához szabd, ne ahhoz, amit mások tesznek. Határozd el magadban, hogy annak tartogatod magad, akivel egy nap összeházasodsz.

 

4. Keresztyén tizenéveseket nem érik azok a kísértések, amik másokat.

HAMIS. A keresztyén fiatalok valamiért azt gondolják, hogy ők védettek azokkal a problémákkal szemben, amiket más fiatalok tapasztalnak. Azonban a nemi ösztönük ugyanúgy működik, mint másoknak. Ugyanazokkal a kísértésekkel néznek szembe, mint mások, és ha bűnbe esnek, ugyanúgy el kell szenvedniük a következményeket. Egy lány ezt írta egy ifjúsági magazin szerkesztőjének:

A gyülekezetünkben és az ifjúsági csoportban én voltam az ideális keresztyén lány. Ennek sajnos vége lett. Gondolom, szükséges volt, hogy ilyen kemény leckében legyen részem... Jövő héten egy leányanya- otthonba költözöm, hogy ott töltsem el terhességem utolsó hónapját, és várjam azt a kisbabát, akit nem tarthatok meg.

Ha tudtam volna, hogy ez lesz néhány perc testi „szerelem” vége, soha nem tettem volna meg. Minden tizenévesnek azt tanácsolhatom, akár keresztyén, akár nem, őrizze meg szüzességét. Nem éri meg. Olyan, mintha börtönben lennél. Nem randizhatsz. nem szórakozhatsz, mint körülötted a barátaid, mikor pedig a kárt látod, amit családodnak, barátaidnak és magadnak okoztál, csak sírni tudsz. Látom a lányokat a szülőotthonban és szemükben a fájdalmat, amit nem tudnak titkolni. Túl sokan tudnak az esetről a városkában, és úgy érzem, nem bírok tovább itt élni. Ha túl leszek az egészen, főiskolára akarok menni és később férjhez, de biztos vagyok benne, hogy nem tudom elfelejteni ezt a kisbabát.

Milyen következményei vannak a fiúra nézve? Láttam, ő is szenved. Hetente egyszer mehet csak el otthonról, és fizetnie kell a költségeimet. Teher vagyok neki és a családjának. Egyik fél számára sem örömteli a helyzet. Hat-tizenkettő hónap kiesik az életemből. Ezalatt behúzódom a szobámba, mint egy rab, alig teszem ki a lábam az utcára. Újra és újra azt kívánom, bárcsak újra élhetném azt a napot! De ez nem megy, és most szenvednem kell a büntetést. Egy kis emberi lény nő bennem kilenc hosszú hónapig, akit nem tarthatok meg, mert nem tudok róla gondoskodni.

Igen, ez megtörténhet hívő tizenévesekkel is, és Isten nem fogja kivenni belőled azt a kisbabát, csak azért, mert bocsánatot kérsz. Ezt az utat egyedül kell végigjárnod, még ha a szívedben él is Isten. Ha megjelentetnék ezt a levelet, talán megóvhatna néhány keresztyén fiatalt attól, hogy szenvedélyük veszedelmes vizekre sodorja őket. Remélem, tanultam a leckéből.

– „Velem ez nem történhet meg!” – hangoztattam valamikor, és bíráltam azokat, akik hasonló bajba kerültek. Remélem, barátaim vissza fognak fogadni.

 5. A szerelem első látásra általában igaz szerelem.

SEMMIKÉPP! Nem szeretheted igazán azt a személyt, akit nem ismersz. És hogy ismerhetnéd meg ránézésre? Vonzódhatsz valakihez első látásra is. Megdobbanhat a szíved, ha találkozik a tekintetetek, de ez nem igazi szerelem.

 Sok helytelen elképzelést népszerű dalok táplálnak. Az egyikben ez áll: „Szerelemmel a szívemben ébredtem fel ma reggel, mert rólad gondolkoztam, mikor elaludtam.” Egy másikban pedig: „Mielőtt véget ért volna a tánc, tudtam, szerelmes vagyok beléd.” Egy másik pedig: „Nem tudtam, mit tegyek, ezért ezt súgtam: »Szeretlek«.”

Ezek a dalszerzők a „szerelem” szót használják. de nem igazi szerelemről beszélnek, hanem a romantikus fellángolás érzéséről.

 

6. Ha valakibe nagyon szerelmes vagy, mindig az leszel.

HAMIS. Az érzelmek soha nem tartósak. Egyszer fellobbannak, máskor meg lelohadnak. Mikor feldobnak, úgy érzed, tied a világ. Pár nappal később pedig, minden különösebb ok nélkül, érzelmi mélypontra zuhansz. S hamarosan megint mindent rózsaszínben látsz.

A romantikus érzések is hasonlóképpen hullámoznak. Még akkor is, ha egy férfi és egy nő mélyen szeretik egymást, a szerelem érzése változhat. Néha romantikus érzésektől túlfűtöttek, máskor azonban hiányoznak ezek az érzések. Mindez nem befolyásolja az igazi szeretetet. Az igazi szerelem elkötelezettségen, nem érzelmeken alapul.

Egy hollywoodi színésznőt megkérdeztek, miért házasodott hétszer. Azt válaszolta: „Szerelembe esel, de ki is ábrándulsz belőle. Ha elmúlik a szerelem, jobb partnert cserélni, és barátként elválni, mint együtt maradni és megutálni egymást.” Az igazi szerelem azonban nem tesz ilyet. Az nem múlik el. Az igazi szerelem életre szóló elkötelezettség.

 

7. Ha igent mondasz egy fiúnak és lefekszel vele, jobban fog szeretni és becsülni.

HAMIS. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy abban a pillanatban szeret és nagyra értékel, de csak azért, mert kielégíted nemi vágyait. De ez nem igazi szerelem és nem tart sokáig. A következő levél erről beszél.

Kedves A...!

Hét hónapig jártam egy fiúval, akiről azt gondoltam, hogy a világ legcsodálatosabb embere. Azt hittem, tisztességes tudok maradni. Egy idő elteltével azonban a csókok nem elégítettek ki bennünket. Azt kérte, bizonyítsam be a szerelmem. Azt gondoltam, ha pár év múlva úgy is összeházasodunk, mit számít? Engedtem neki, és rájöttem, nagyot sokat számít. Minden tiszteletét elvesztette irántam. Más lányokkal kezdett el járni. A fiúknál pedig rossz híremet keltette.

Kérlek, jelentesd meg ezt a levelet, hogy minden lány láthassa. Talán segíteni fog azon, aki úgy akarja bizonyítani a szerelmét, mint én. Már sajnálom.

 

8. Nem rossz, ha lefekszel azzal, akit szeretsz, és akivel egyébként is jól megértitek egymást.

HAMIS. Sok fiatal elfogadhatónak tartja ezt az elképzelést, de Isten azt mondja, hogy a házasságon kívüli szex rossz.

A szex a szerető Isten csodálatos ajándéka, de ezt csak a házastársak számára adta. Az előbbiekből láthatod, hova vezethet ez a tévhit.

 

9. A boldog házassághoz csak jó nemi élet szükséges.

HAMIS. Több kell. Minden hét 168 órából áll. Amit egy átlagos házaspár szexszel tölt, kevesebb, mint harminc perc. Ha a szexért házasodsz, mit csinálsz a maradék időben?

Ha boldog házasságot akarsz, életre szóló társat keress, ne szexpartnert. Társad a barátod is legyen, ne csak a szerelmed.

 

10. Könnyű különbséget tenni a fellángolás és az igazi szerelem közt.

HAMIS. Nem könnyű. A legtöbb fiatal lány hisz „A Csodálatos Romantikus Mítosz”-ban. Ez így szól:

Gyönyörű lány volt, noha egy kicsit félénk. Kedves volt, imádnivaló és önzetlen. Soha nem ment messze hazulról, mindig segített a házimunkában, megtanult főzni és varrni és mindig engedelmeskedett az anyukájának. A fiú magas volt és jóképű, vidám szemű, atléta termetű. A lányok imádták, de ő soha rájuk sem nézett. Arra a lányra várt, akit neki szántak. És aztán megtörtént! A sors összehozta őket. Noha soha nem látták egymást azelőtt, szerelem gyúlt bennük az első látásra. Találkozásuk pillanatában tudták: egymásnak teremtették őket. Fergetegesen romantikusak voltak! Mindenki megjegyezte, milyen szép pár. Négy héten belül megházasodtak, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Csodálatos történet, ugye? Csak egy baja van: nem igaz. Ez csak mese, amit annyiszor hallunk, hogy már hiszünk is benne.

Azt kérdezed, miért nem igaz és mi vele a baj?

Először is, nincs első látásra igaz szerelem. Meg kell ismerned valakit, mielőtt szerelmes leszel bele. Vonzónak tűnhet első látásra. Az is lehet, hogy felvillanyoz, de nem szeretheted őszintén, amíg meg nem ismered.

Feltűnt a fenti kis történet utolsó mondata? Így szólt: „És boldogan éltek, míg meg nem haltak.” Így végződnek a tündérmesék is, de az élet nem tündérmese. Az élethez hozzátartozik a kemény munka nap mint nap, számlafizetés, ebédfőzés, mosogatás, pelenkázás, virrasztás egy beteg kisgyerek mellett, és más hasonló nem kimondottan romantikus dolgok.

Miért olyan nehéz megkülönböztetni a romantikus fellángolást az igazi szerelemtől? Mert akad néhány közös vonásuk. Az igazi szerelemnél leghőbb vágyad, hogy a szeretett személlyel legyél. Ez így van a fellángolás esetében is.

Az igazi szerelem egyik tartozéka az erős nemi vágy, ami igaz a fellángolásra is. A nemi vágy önmagában nem jelenti azt, hogy igazi szerelemről volna szó.

 

A fellángolás romantikus érzéseken alapul

A fellángolás gyorsan kezdődik. Egy fiú vonzódik egy lányhoz, ezért melegen rámosolyog. A lány veszi az üzenetet, és válaszol. Azzal van elfoglalva, hogy vonzó legyen a másik szemében. Nem sokára mindketten azt gondolják: „Mi történt velem? Soha nem éreztem így. Szerelmes vagyok! Azt hiszem. megtaláltam végre az igazit!”

S közben nem is tudják, hogy nem a másik személybe szerelmesek, hanem a szerelembe. Csodálatos érzés, az biztos, de az egész saját személyük körül forog. ÉN nem éreztem soha így... ÉN biztos szerelmes vagyok... ÉN azt hiszem, hogy ÉN megtaláltam a tökéletes személyt MAGAMNAK.

A szerelem érzése soha nem tartós. Az érzések változnak. Lehetsz csodálatos érzéseid csúcsán, de csalódsz, ha azt hiszed, ez már így marad életed végéig. A romantikus vágyakozás soha nem állandó. Hol erős, hol gyenge...

 

Két komoly hibát követnek el a fiatalok, mikor belebolondulnak valakibe.

1. Nemi kapcsolatba lépnek. Ez nagyon sok fájdalommal járhat, nem csak nekik, hanem a családjuknak is.

2. Elsiethetik a házasságot. Elég gyakran megtörténik, hogy összeházasodnak, mielőtt biztosak lennének az érzéseikben.

Ha csak fellángolás volt, egy reggel a csodálatos érzések nélkül ébrednek és arra a következtetésre jutnak, hogy már nem szerelmesek egymásba. Az igazság az, hogy soha nem is voltak. Csak elbolondította őket a fellángolással járó szenvedély.

 

A valódi szerelem több, mint egy csodálatos érzés.

A valódi szerelem elkötelezettség, olyan felelős döntés, amit tettek támogatnak. A Biblia azt mondja: „Férfiak... szeressétek feleségeteket...” (Efézus 5,25) Nem azt, hogy romantikus érzései legyenek a felesége iránt. Az a parancs, hogy szeresse.

A házassággal egy életre elkötelezed magad a társadnak. Az ígéretet meg kell tartani, akár tetszik, akár nem. Az igazi szerelemben a férj pillanatnyi érzéseitől függetlenül szereti a feleségét. Szereti, tekintet nélkül arra, hogy abban a pillanatban éppen szeretetreméltó-e vagy sem. Ugyanez igaz a feleségre.

Nagyon sokszor úgy ébrednek fel reggel, hogy nincsenek romantikus érzéseik, de ettől még nem indítják be a válópert. Biztonságban tudják magukat egymás szerelmében.

A csodálatos az, hogy ha férj és feleség hűséges szeretettel ragaszkodik egymáshoz, a romantikus érzések sem maradnak el. Érzéseid ugyanis készek az akaratod döntését követni. Ezért annyira fontos ragaszkodni az ígérethez és azt tettekkel alátámasztani.

 

Az idő próbája

A valódi szerelem legjobb próbája az idő. A fellángolás általában gyorsan kezdődik, és sok hullámzással jár. Olyan, mint a hullámvasút: élvezetes, de nem sokáig tart.

Az igazi szerelem lassan bontakozik ki. Kezdetben gyakran nem több egy barátságnál. A barátság növekszik. és egy nap más elemet is felfedezel benne: a romantikus szerelmet. Rájössz, hogy összenőtt a szívetek.

Az igazi szerelem az idő múlásával nő, a fellángolás halványul. Ezért az idő a legjobb barátod, ha meg akarod határozni, mit is érzel. Általában a házasság előtt nem árt két évig együtt járni és ismerkedni a másikkal.

Várd a szerelmet, és készülj fel rá! Előbb vagy utóbb mindenki részesül romantikus élményekben. Ha nem ért még el, legyél türelmes. Biztosan eljön a te időd is. A kérdés az, mit fogsz tenni vele.

Ne feledd, a romantikus érzések két hibához szoktak vezetni. Nemi kapcsolathoz, ami felkavarja az életed, és nagyban csökkenti a boldog házasság esélyét, vagy korai, éretlen házassághoz, amit egész hátralevő életedben bánni fogsz.

Ne kövesd el egyik hibát sem. Vigyázz az érzéseidre! Várj a megfelelő személyre, körülményekre és időre!

 

 

Tizenhét éves és terhes

Nem könnyű a válasz

Írta: Penny Mathewson

 

„Hogy lehet az, hogy egy teljes éve ismered, és mégsem ismerted igazán?” – kérdeztem magamtól, ahogy barátomra néztem.

Csak bámult rám üres szemekkel. „Hogy nézhetsz így rám'' – kiáltottam. „Mintha teljesen idegen lennék. Nem érdekel? Nem érdekel, hogy összeroppanok?” Sokáig nézett, végül csendesen ezt mondta: „Azt hiszem, semmit nem érzek többé”. Fel kellett tennem a következő kérdést is, noha tudtam a választ. De meg kellett kérdeznem, hogy ne egy üres álommal éljem tovább életem. „Szeretsz még?” Kifejezéstelenül rám nézett és azt mondta: „Nem.” Aztán kisétált az ajtón és az életemből. Az ajtóra bámultam, ernyedten a fájdalomtól. Az a személy, akinek mindenemet odaadtam, itt hagyott... egyedül és terhesen.

A következő hónapok lassan teltek. Napjaimat a visszautasítás éles fájdalma, düh és keserűség tette elviselhetetlenné. Rám mosolygó meleg szemének emléke tört forgatott a szívemben. Öröknek ígérkező boldogság és szerelem... Ígéretei összetörten hevernek üres szívem alján. Kapcsolatunk fájdalmas vége össze akart zúzni, félelemmel és magányosan néztem a jövendő hónapok elé.

„Ó, Istenem,” – kiáltottam. – „Mit tegyek? Tizenhét évesen legyek anya és egyedül neveljem a gyermeket? – ez a gondolat félelemmel töltött el. Szabaduljak meg a bennem növekvő kis élettől? Nem, túl fájdalmas volt akár csak gondolni is erre. Sok hangot hallottam, akik a „könnyű megoldást” kiabálták felém, de ez a gyerekem halálát jelentené. Már tanúja voltam egy álom halálának, a gyerekemé túl sok lenne. A gondolat azonban, hogy egy meghalt szerelemből származó élet nő bennem. Elviselhetetlennek tűnt. Minden oldalról szorongattak, hogy vetessem el. A család és barátok sajnáltak és úgy érezték, ez lenne a legegyszerűbb kiút egy látszólag reménytelen helyzetből.

Volt idő, hogy a félelem és a fájdalom felülkerekedett bennem, és elgondolkoztam a „gyors” megoldáson. „Néhány óra alatt meglennék vele.” „Elfelejthetném az egészet, és új életet kezdhetnék.” Ám ha állapotos leszel, elkezdtél egy utat, melynek nincs vége. Vagy egy gyerek van a nyakadon, vagy végig kísérnek a megválaszolatlan kérdések a gyermekedről... a gyermekedről, aki valaki mást szólít úgy: „Anya”. „Ó, Istenem” ­kiáltottam fel ismét. „Mit tegyek?”

A legnagyobb káosz közepén valahogy sikerült döntenem, s ez egész életemre kihatással van.

A terhes hónapok alatt nem csak azt döntöttem el, hogy megszülöm a gyermeket, hanem hogy megadom neki tőlem telhetően a legjobb esélyeket. Az örökbeadást választottam. Azt akartam, hogy a gyerekemnek anyja és apja is legyen. Noha magam szerettem volna felnevelni, szívem mélyéből azt kívántam neki, ami a legjobb. Kezdtem megtanulni, hogy a szeretet önfeláldozást jelent.

Két héttel Misi születése előtt kapcsolatba léptem egy csodálatos keresztyén párral. Közös barátaink mutattak be egymásnak és én tudtam, hogy Misi szüleivel találkozom. Először aggódva akartam megtudni, hova is fog kerülni. Mindig azt hallottam, jobb nem tudni. nem látni... elfelejteni az egészet. De a közösség egyszer már tévedett, mikor abortuszt tanácsolt, így a szívemben szóló hangra hallgattam inkább. Minél többet gondolkoztam rajta, annál jobban meggyőződtem arról, hogy ez a pár lesz a legmegfelelőbb Misinek. Elkészíttettük tehát a papírokat.

Végül elérkezett a nap, amikor kijöttem a kórházból. A pár értem jött és onnan mentünk az ügyvédhez aláírni az örökbefogadási szerződést.

Majdnem négy év telt el azóta. Bennem nagyon sok minden megváltozott. Megismertem Isten gyógyító szeretetét, és megtudtam, milyen értékes számára minden egyes élet. Nem bántam meg a döntésem. Misi él és szeretik, és van egy családja, akit ő is szerethet.

Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Hogy mondj nemet? 6. lecke

 

Igaz vagy hamis?

1.   I    H    A nemi vágy nem bizonyítéka az igazi szerelemnek

2.   I    H    A fiúk szenvednek a legtöbbet egy irányítás alól kikerült szerelmi kapcsolattól.

3.   I    H    Isten útjának és akaratának választása mindig könnyű.

4.   I    H    Ha tényleg szeretitek egymást, akkor sem kell a házasság előtti szex ahhoz, hogy ezt megéljétek.

5.   I    H    Ha egy fiú azért hagy el egy lányt, mert nemet mondott a házasság előtti szexre, a lány biztos lehet abban, hogy nem ő Isten kiszemeltje számára.

6.   I    H    Mikor egy fiú azt mondja: „Szeretlek”, lehet, hogy azt érti alatta: „_________________

______________________________________________”.

7. Helytelen-e a pettingelés? __________ Miért? ______________________________________

_____________________________________________________ .

8. A pettingelés nem nemi, ________________________________, hanem nemi _____________

______________________________________________________ .

9. Isten erősen _________________________________________________ a pettingelést.

10. Sok kifogást hoznak fel, miért kell a házasság előtti szex. Ötöt felsoroltunk ebben a leckében. Válaszd ki, melyik szerinted a leggyakoribb, és mondd el, miért nem állja meg a helyét:__________________________ ____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________ .

Mi a legfontosabb, amit ebben a leckében megtanultál? ___________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________