Honnan tudom, hogy igaz szerelmet érzek?

Nincs népszerűbb téma a tévében és a filmekben a szerelemnél. A szappanope­rák tele vannak „halálos szerelmekkel”.

A legnépszerűbb dalok is azzal bombáznak minket, hogy: csak a szerelem számít.

A Family Life című folyóiratban Paul Popenoe így írja le azt, amit a legtöbben a romantikus szerelemről gondolnak: A szerelem titokzatos látogató, ami a semmiből jön, és nem enged el – akárcsak a kanyaró... ösztönösen ismered fel... Ha ő az igazi, nem kell kételkedned. Tudni fogod kérdezés nélkül.

A szerelem... olyan fontos, hogy belső késztetést érzel, hogy feladj érte mindent... A férfi elhagyhatja érte feleségét, a feleség a gyermekeit, a király a trónját.

Olyan váratlanul távozhat is, ahogy jött, és ez ellen sem tehetsz semmit. Semmiféle emberi irányítást nem tűr.

Ez NEM az igazi szerelem. Az igazi szerelem nem ilyen. A fellángolás azonban valóban váratlanul jön, és tényleg keveset tehetsz ellene. Az igazi szerelem azonban önzetlen, elkötelezett szeretet. Talán nem tudod, miért olyan fontos tudni a különbséget a fellángolás és az igazi szerelem között. Azért, mert ha tudod a különbséget, megóvhatod magad attól, hogy egész életedre kiható hibát kövess el.

Minden évben álmodozó párok milliói, fogadnak egymásnak ünnepélyesen örök szerelmet és hűséget. Néhányuk számára a házasság gyönyörű élmény. Másoknak elviselhető. De a fele számára katasztrófa. Pár rövid év alatt rájönnek, hogy nem bírnak egymás mellett élni.

Mi a különbség? Az, hogy néhány pár valóban igazi szerelemre alapozza a házasságát, míg mások csupán fellángolásra.

 

Hogy tudom megkülönböztetni a kettőt?

Az aranyláz idején sok bányász gondolta, hogy meggazdagodott. Később azonban hatalmasat csalódtak, mert rájöttek, hogy nem aranyat találtak, hanem egy értéktelen ásványt, a piritet. A pirit úgy néz ki, mint az arany, csak éppen teljesen értéktelen. Úgy is hívják: „bolondok aranya”.

Ahogy említettük, nem könnyű megkülönböztetni a fellángolást az igazi szerelemtől. Dr. Ray Short a könyvében ad néhány értékes tanácsot, hogyan ellenőrizheted, vajon az igazi szerelem valódi aranyára vagy a fellángolás „bolondok aranyára” leltél.

12 ilyen tanácsot nézünk meg, de előbb hadd jegyezzünk meg két dolgot:

1. A tanácsok sorrendje nem fontos. Mindegyik egyformán értékes.

2. Egy tanács sem állhat egyedül. Mind a 12 tanácsot figyelembe kell venned.

 

Fellángolás: Ha belebolondultál valakibe, érdeklődésed leginkább a másik testére irányul. Egy csinos arc és egy jó alak vonzó, de megtévesztő is lehet. Olyan, mint az ajándék csomagolópapírja: nem árulja el, mi van belül. A testi szépség nem tart örökké. Dr. Short ezt írja: A tucatnyi középiskolai összejövetel közül csak egyre emlékszem. „Fiúk” – mondta a tanár ünnepélyesen – „mielőtt csínos arcáért vagy szexis alakjáért elvesztek egy lányt, kérdezzétek meg magatoktól: Hogy fog kinézni 30 év múlva?” Ezen elgondolkoztam.

Igazi szerelem: Ha a szerelmed igazi, a szeretett személynek az egész személyisége érdekel. Persze, ott van a testi vonzalom izgalma is, de ez csak egy a sok közül.

 

Fellángolás: A fellángolásnál általában nagyon kevés vonzó tényező játszik szerepet, bár azok nagyon befolyásolhatnak. Pl. egy kedves mosoly vagy a ringatózó járás.

Igazi szerelem: A másik tulajdonságainak összessége vonzó számodra. A dolgokhoz való viszonyulása, véleményalkotása is tetszik. Ez azért fontos, mert mikor a házasság kezdeti varázsa elmúlik, sok közös érdeklődési területre van szükségetek, hogy házasságotok életben maradjon.

 

Fellángolás: Gyorsan kezdődik. Nincs szerelem első látásra, csak fellángolás. Ahogy a dalokban éneklik: a szerelmesek tekintete találkozik egy zsúfolt teremben, fények villannak fel, és egyszerűen tudják, hogy egymásnak teremtették őket. Valójában nem tudnak semmit, csak kellemesek az első benyomások.

Igazi szerelem: Az igazi szerelem lassan kezdődik. Meg kell ismerned a másikat ahhoz, hogy igazán szerethesd, és ez sok időt vesz igénybe.

A hosszú udvarlás sokkal jobb, mint a rövid. Jobb két-három év, mint néhány hónap.

Három év? Négy év? Igen, a statisztikák teljesen világosak ezen a területen. A legtöbb fiatal azonban még egy évig sem vár. Sokan, akik elsietik a házasságot, szomorúan tapasztalják a régi mondás igazságát: Korán házasodsz, korán megbánod. Ha elköveted ezt a hibát, sok időd lesz a megbánásra.

Fellángolás: A fellángolás esetén egymás iránti érdeklődésetek a forró és a hideg közt váltakozik. Olyan gyorsan fejlődött ki a vonzalom, hogy satnyák maradtak a gyökerek. Az egész kapcsolat sekélyes.

Igazi szerelem: Érzelmeitek inkább melegek és lágyak, mint forrók és hidegek, és sokkal állandóbbak is. Az igazi szerelem lassan nő, de gyökerei mélyre hatolnak.

 

Fellángolás: A fellángolástól szétszórt leszel. Kevésbé tudsz koncentrálni és felelőtlenebb vagy. Romantikus érzéseid irányítanak, egész nap álmodozol. Aki azt mondja: „Tudom, hogy vannak hibái, de nem számit semmi más, csak a szerelmünk” – csak belebolondult valakibe. Ha összeházasodnak, rá fog jönni, hogy az a „valami más” igenis számít.

Igazi szerelem: kihozza belőled a legjobb tulajdonságaidat, jobb, nemesebb akarsz lenni. Egy valóban szerelmes fiú mondta a barátnőjéről: „Szeretem, és nem csak azért, mert olyan csodálatos, hanem mert egyúttal arra is ösztönöz, hogy jobb ember legyek.”

 

Fellángolás: Az egész világ a másik körül forog. Más kapcsolataid értéküket vesztették. Hajlamos vagy elhanyagolni barátaidat és a családodat. Az is lehet, hogy csak és kizárólag ez az érzés számít. Azt hiszed jogod van bármit megtenni ezért a csodálatos „szerelemért”.

Ahogy korábban mondtuk, egy fellángolás általában nem tart sokáig, azonban gyakran életre szóló következményei lehetnek.

Igazi szerelem: A szeretett személy ebben az esetben is a legfontosabb a világon, de családoddal és barátaiddal való kapcsolatod továbbra is fontosak számodra.

Fellángolás: Fontos feltétel, hogy mit gondolnak mások a barátodról/ba­rátnődről. Ha belebolondultál valakibe, nagyobb az esélyed arra, hogy szüleid és barátaid nem értenek egyet érzelmeiddel. Hajlamos vagy bálványozni a másikat. Nem látsz benne semmilyen hibát, mert a szerelem elvakított. A barátaid megpróbálják felhívni a figyelmedet néhány veszélyes jelre, de ezeket nem veszed figyelembe. A szüleid szeretettel figyelmeztetnek, hogy nagy hibát követhetsz el, de nem hallgatsz rájuk. Talán így vélekedsz: „És akkor mi van? Egymással házasodunk össze, nem a másik családjával és barátaival.” Nagyfokú ostobaságra vall figyelmen kívül hagyni azoknak a tanácsait, akik szeretnek téged. Korábban te is, a barátod/barátnőd is saját baráti körre tett szert. Hajlamosak vagyunk a választott barátainkhoz hasonlóakká válni, és ők is hozzánk. Így barátaid egy bizonyos értelemben „tükrei” annak, hogy te milyen vagy. Lehet, hogy te belebolondultál valakibe, de a barátaid nem. Ha veszélyre utaló jeleket vesznek észre, jobb, ha odafigyelsz rájuk és meghallgatod őket.

Igazi szerelem: Jók az esélyek arra, hogy szüleid és barátaid egyetértenek a kapcsolattal.

Ahhoz, hogy Isten áldása legyen házasságotokon, nagyon fontos, hogy mindkét szülői páros beleegyezzen.

 

Fellángolás: Ha csak belebolondultál valakibe, az idő és a távolság megöli a kapcsolatotokat. Ez főleg akkor igaz, ha csak egymás teste iránt érdeklődtetek elsősorban. Egy idő után egy közeli hús-vér személy sokkal vonzóbbá válik, mint a távoli kedves fényképe.

Igazi szerelem: Az igazi szerelem esetében a másik hiánya növeli a szeretetet. Az igazi szerelem túléli az idő és távolság próbáját. Az igazi szerelem a másik személyiségéből is táplálkozik, nem csak a külsőségekből. Az együtt töltött idő alatt személyiségetek „összenőtt”. Mikor elváltok egymástól, mintha egy részed hiányozna. Bármilyen vonzó is lehet egy másik személy, nem tudja betölteni a keletkezett űrt. Ha el kell válnotok egy időre, talán nyugtalanság és szomorúság lep meg. Kínoz a gondolat: „Mi van, ha megtetszik neki valaki?” Ez megtörténhet, de ha a másik boldogabb valaki mással, az jobb, ha most derül ki, mint az esküvő után. Ha tehát elkerültök egymás mellől, fogadd el ezt a helyzetet, és ne aggódj miatta. Ha a kapcsolatotok csak egy fellángolás, jobb erre hamarabb rájönni, mielőtt túl késő lenne.

 

Fellángolás: Gyakoriak a veszekedések. Lehet, hogy a csókok, testi gyengédség kibékítenek, de ahogy az idő telik, egyre többször és komolyabban veszekedtek. Olyan a kapcsolatotok, mint két tarajos sülé a jéghideg vízben: ha távol vannak egymástól, reszketnek a hidegtől, ha meg együtt vannak, összeszurkálják egymást.

Péter és Aliz két éve járt együtt. Ezalatt havonta legalább egyszer szakítottak és újra kibékültek. Apróságok és félreértések miatt kaptak hajba. Féltékenykedtek egymásra. Aliz legjobb barátnője, Mari megpróbálta felnyitni a szemüket. Aliz éppen a legutolsó civódásukról számolt be. – Arra aztán várhat, hogy visszakapjon! – fenyegetőzött. – Soha többet nem szólok hozzá! – Dehogynem! – mondta Mari kedvesen. – És remélem, azt mondod: Viszlát, Péter, befejeztük! Aliz meglepődött. – A legrosszabbat hozzátok ki egymásból – magyarázta Mari. – Azért veszekedtek, mert nincs miről beszélnetek. A civakodás és a könnyes, romantikus kibékülés: csak arra jó, hogy ne unatkozzatok.

Igazi szerelem: Nem mindenben értetek egyet, de az igazi szerelmet ez nem érinti. A veszekedések ritkulnak és kevésbé komolyak lesznek.

Minden párnak meg kell tanulnia, hogy kezelje a konfliktusokat. Sokkal jobb nyíltan és őszintén megbeszélni, minthogy a felszín alatt fortyogjon a vulkán.

 

Fellángolás: mint ami két különálló ember ügye – a tied és azé, akit szeretsz. Gyakran használt szavak: én, nekem, enyém, ő, övé, neki. Két külön személyként gondolsz magatokra.

Igazi szerelem: A gyakran használt szavak: mi, nekünk, mienk. Egységként gondolsz magatokra. Ez nem az együtt járás idején tűnik fel, de nagy fontossággal bír a házasságban. A fellángoláson alapuló házasságban a férj és feleség nagyobb örömét leli abban, ha külön szórakozik, mint az együttes tevékenységben. A férj elmegy a barátaival ahelyett, hogy a családjával maradna. A feleséget jobban érdeklik a társasági kapcsolatai, mint az otthoni kötelességei. Egy olyan házasságban, ahol igazi szerelem van, a férj és feleség örömmel van együtt. A válasz gyakran: „Nem akarok menni, ha te nem tudsz jönni.”

 

Fellángolás: A másik felé irányuló érdeklődésed önző. Lehet, hogy csak azért jársz egy csinos és népszerű lánnyal, hogy magad előtt is bizonyíts. A lány önző és követelőző ugyan, de ő az iskola „királynője”, s így te lehetsz a „király”. Hasonlóképpen a lány is rángathat egy fiút madzagon, mert ez legyezgeti a lány hiúságát.

Igazi szerelem: Azért szereted a másikat, amilyen, nem azért, hogy magadnak tetszelegj vele.

 

Fellángolás: Az a cél fűt, hogy megtaláld azt, aki téged boldoggá tesz?

Csak az Első Számú személy – azaz te magad – vagy fontos? Ha igen, akkor nem lehetsz igazán szerelmes. A hozzáállásod önző – az érdekel, mit kapsz.

Igazi szerelem: Az igazi szerelem önzetlen, elkötelezett szeretet. Minden tőled telhetőt megteszel, hogy boldoggá tedd a másikat. A kapcsolatba adni akarsz, nem kapni.

 

Kapcsolatod értékelése

E tizenkét tanács elolvasása után valószínűleg el tudod dönteni, hogy valóban szerelmes vagy-e vagy sem. Végezz alapos munkát!

Minden tanácsot gondosan ellenőrizz, bármennyi időt is vesz igénybe. Nem csak azt kell mérlegelned, hogy igazán szerelmes vagy-e, hanem azt is, hogy mennyire. A legtöbb esetben valószínűleg az igaz szerelem és fellángolás közt mozogsz. Osztályozd le kapcsolatotokat az összes tanács szerint nullától tízig. A fellángolás a nulla, a tiszta szerelem pedig a tízes osztályzatot kapja. Mindegyik tanácsra adj egy osztályzatot. Például, az első tanácsra ezt mondod: „Őszintén szólva, elsősorban a másik teste érdekelt, így egy kettest adok magamnak.”

A hetedik tanácsnál talán úgy látod, hogy a barátaid fele egyetért a kapcsolatoddal, a fele pedig nem. Ebben az esetben adj magadnak egy ötöst.

Ha mind a tizenkettőt leosztályoztad, add össze a pontokat. 80-tól a pontok száma azt jelzi, hogy elég szilárd a kapcsolatotok, azaz szerinted szerelmetek egy sikeres házasság alapja lehet.

De ez csak a te oldalad. A társadnak is végig kellene csinálnia a tesztet, és magas pontszámot elérnie. A szerelemnek kölcsönösnek kell lennie. Akárhogy is szeretsz valakit, az egyoldalú szerelem nem működik.

Ha 50 és 80 közt vannak a pontjaid, várd meg, merre tolódik el a kapcsolatotok.

Ha kevesebb, mint 50 pontod van, fellángolásról van szó, úgyhogy bánj óvatosan az érzelmeiddel! Mindenekelőtt: ne menj bele a szexbe, és ne siesd el a házasságot!

 

A magas pontszám nem jelenti feltétlenül azt, hogy kész vagy a házasságra. Lehet, hogy a pontok ellenére még túl fiatal vagy hozzá. Az is lehet, hogy elég idős vagy ugyan, de nem ismeritek egymást eléggé. Ahogy már mondtuk, legalább 2 éve ismernetek kell egymást, mielőtt a házasságra gondolnátok.

Ha kétségeid vannak, inkább szakíts!

Ha a leghalványabb kétségeid adódnak, jobb, ha óvatos vagy, esetleg visszakozol. Nem könnyű szakítani azzal, akit szeretsz, de még mindig ez a jobb. Mrs. Catherine Marshall mondta el ezt a történetet:

Emlékszem egy vonzó kislány szenvedésére. Sara B. megosztotta velem eljegyzésével kapcsolatos kétségeit.

– Szeretem Jebet – mondta. És ő is szeret engem. Az a baj, hogy iszik. Azért még nem alkoholista, de az ital meghatározó tényező az életében. Nagyon zavaró. Annyira, hogy azon tűnődöm, nem akarja-e Isten, hogy szakítsak vele.

A beszélgetés során Sara maga vonta le a következtetéseket. Végtelenül drágát vesztene el, ha nem választaná a legjobbat. Könnyek csillogtak a szemében, ahogy mondta:

– Felbontom az eljegyzést. Ha Isten azt akarja, hogy Jebhez menjek, abbahagyja az ivást, – meg sok minden mást is.

Ott akkor egyszerűen és megrendítő őszinteséggel elmondta Istennek, hogy döntött. Isten kezébe tette le összetört álmait és most már ismeretlen jövőjét. Jeb elképzelései és véleménye nem változott, és Sara nem ment hozzá. Egy évvel később Saratól elragadtatott levelet kaptam: „Majdnem belehaltam a szakításba. Isten azonban tudta, hogy nem volt hozzám való. Nemrégiben találkoztam az igazival és össze fogunk házasodni. Ma már őszintén elmondhatom, mennyire bölcs és örömteli dolog Istenben bízni.”

 

Ne sajnáld az időt!

Ne feledd, az idő a legjobb barátod abban, hogy kitaláld: igazi-e a szerelmed. Ne sajnáld hát az időt, mielőtt a házasság életre szóló lépésére elszánod magad.

 

Ne próbáljátok ki a szexet, amíg vártok!

Ha szexuális kapcsolatba kerültök, meghamisítjátok az idő próbáját. Ettől a fellángolás tovább tart, mint amúgy tartana. A pár azt hiszi, megtalálta az igazi szerelmet, miközben csak egymás szexuális igényeit elégítik ki.

Talán azt mondod: „Ha kielégítő a szexuális kapcsolat, miért ne házasodjunk össze?” A válasz: A csak nemi vonzalmon alapuló házasság sikertelenségre van ítélve. Az ilyen házasságok ritkán tartanak tovább három-öt évnél.

Nem győzzük eleget mondani: Ne sajnáld az időt! Az idő próbája mindig működik, (hacsak nem létesítetek szexuális kapcsolatot). Akik elsietik a döntést, magukat csapják be.


Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Honnan tudom, hogy igazi szerelmet érzek? 11.lecke

 

Ebben a leckében 12 tanácsot adtunk arra, hogy hogyan lehet megkülönböztetni az igazi szerelmet a fellángolástól. Ötöt felsoroltunk közülük. Írd be a fellángolás és az igazi szerelem jellemzőit!

 

1. Min a vonzalmad alapja?

Fellángolás: _________________________________________________________________

Igazi szerelem:_______________________________________________________________

 

2. Hogy kezdődött?

Fellángolás: _________________________________________________________________

Igazi szerelem:_______________________________________________________________

 

3. Mennyire állandó a vonzalmad?

Fellángolás:__________________________________________________________________

Igazi szerelem:________________________________________________________________

 

4. Hogy hat a kapcsolat a személyiségedre?

Fellángolás:__________________________________________________________________

Igazi szerelem:________________________________________________________________

 

5. Hogy látják mások a kapcsolatotokat?

Fellángolás:__________________________________________________________________

Igazi szerelem:________________________________________________________________