Tíz csapda és elkerülésük

A legtöbb fiatal sokat álmodozik házasságról, de a boldog házassághoz vezető úton sok csapda szedi áldozatait.

A csapda általában egy jól álcázott verem. Látszólag ártalmatlan, de amikor rálépsz, mély gödörbe esel.

A Sátán szakértő a csapdák felállításában. Gondosan álcázott csapdái ártalmatlanoknak tűnnek, de halálos veszedelmet jelentenek. Néhány közülük megakadályozza, hogy valaha is boldog házasságban és örömteljes otthonban élhess. Vegyünk szemügyre tízet közülük!

 

Élj a mának!

 

Ezzel a bölcselettel lépten-nyomon találkozhatunk. Ezzel bombáznak minket: „Csak egyszer élsz, ragadj hát meg minden élvezetet!”

Ez a gondolkodásmód az emberiséggel egyidős. Régebben ezt mondogatták: „Együnk, igyunk, vigadjunk, holnap úgyis meghalunk.” Ebben az a téves, hogy a legtöbben nem halnak meg holnap. Ehelyett viselnünk kell mai hibáink következményeit. Egyik-másik bűnünk következménye életre szóló, és szembe kell néznünk a halál utáni ítélettel is.

A Sátán mindig az emberek elé tárta a mának élés gondolatát, mert így olyan dolgokra is készek, amitől óvakodnának, ha gondolnának a jövőre. Egy tizenkilenc éves két gyermekes leányanya így vélekedett: „Amíg fiatal vagy, csak a következő hétvégére gondolsz, de az élet több a hétvégénél. Hozzátartozik egész földi léted, és folytatódik az örökkévalóságban. Ha visszautasítod Krisztust, és a pokolba kerülsz, az nem egy hétvégére szól. Örökké tart!”

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát? Vedd észre, hogy az élet komoly és szent. Amit most teszel, kihatással van mind a földi életedre, mind pedig az örök életedre.

Élj az örömöknek!

 

„Ha örömet szerez, tedd meg!” Ez egy másik filozófia jelszava, amely befolyásolja a mai társadalmat. A kábítószer élvezői e jelszót követik: „Érezd jól magad most, nem számít, hogy mi történik később.”

Sokan helytelenül gondolják, hogy mindent szabad nekik, ami jó érzést kelt bennük. Még egy dal szövege is ezt hangsúlyozza: „Nem lehet rossz, ami ilyen jó érzés.”

Ne légy olyan naiv, hogy elhidd ezt! Attól, hogy valami jó érzést kelt benned, nem biztos, hogy helyes is. Talán örömet okoz elkötni egy új autót és száguldozni vele, de ez ennek ellenére helytelen.

Hogy kerülhetett ki ezt a csapdát? Ne engedd, hogy érzelmeid irányítsanak.

Nemi erkölcstelenség

 

A fiatalok könnyen beleesnek a nemi erkölcstelenség csapdájába. Sokan követnek el nemi bűnöket, és úgy tűnik, hogy negatív következmények nélkül. Azonban senki sem lépheti át Isten erkölcsi korlátjait anélkül, hogy előbb vagy utóbb ne fizetne érte nagy árat. Egyetlen erkölcstelen tettnek is lehetnek szörnyű következményei.

Egy fiatalember keresztyén szülők gyermeke – szexuális kapcsolatot létesített egy erkölcstelen lánnyal. Ebből az egyetlen kapcsolatból nemi betegséget szerzett. Orvosi kezelés ellenére sem tudták meggyógyítani. Egy éven belül meghalt.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát? Tartsd magad tisztán. Az erkölcstelenség ára túl magas, nem éri meg azt, amit kapsz érte.

Házasság tizenéves korban

 

A tinédzser házasságokból sok baj származik. Kétszer olyan valószínű a válás, mint a huszonévesek esetében. Az esélyek még rosszabbak, ha a menyasszony 18 éven aluli.

Legalább kid jelentős hátránya van a tizenévesek házasságkötésének. Először is könnyen rossz döntést hoznak a párválasztásnál.

Másodszor, a tizenévesek nem elég érettek a házasságra. Jó adag önzetlen és gondoskodó szeretetre van szükség ahhoz, hogy egy házasság megfelelően működjék. Ahhoz pedig fel kell nőniük, hogy így tudjanak szeretni.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát? Ne siesd el a házasságot!

Házasság az egyedüllét elkerülésére

 

A lányoknak el kell felejteniük azt, hogy az élet végső célja a házasság. Sok lány attól fél, hogy elszalasztja a „házasság örömeit”. Emiatt elveszti józan ítélőképességét, ezért végzetes házasságba ugrik. Talán sok figyelmeztető jelet lát, de azt gondolja: „Lehet, hogy nem lesz a legjobb házasság, de még mindig jobb, mint egyedül maradni.”

Az igazság az: sokkal kínosabb egy rossz házasság, mint az egyedüllét. Nők ezrei mondhatnák el neked, hogy a rossz házasság a földi lét legkeserűbb tapasztalatai közé sorolható. Tele van gyűlölettel, visszautasítással, nehezteléssel, sértett érzésekkel, és gyakran a gyerekek az ártatlan áldozatok.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát? Tanulj meg boldogan és megelégedetten élni, amíg egyedül vagy. Így nem nehezedik rád a nyomás, amely egy elhamarkodott házasságba ugrasztana.

Majd én meg változtatom a másikat

 

Ennek körülbelül ugyanannyi az esélye, mintha ejtőernyő nélkül ugranál ki egy repülőről. A biztonságos földet érésre mindkettőnél csekély az esély.

Mégis sok lány megkockáztatja, hogy eljátssza a későbbi boldog házasságát. A lány így gondolkozik: „Tudom, hogy Jani sokat iszik, és más lányok után jár, de biztosan megváltozik, ha összeházasodtunk.” Ez a vágyálom teljesen alaptalan. Nem változtathatod meg valakinek az alapvető természetét azzal, hogy hozzá mész. Ha nehézségek mutatkoznak a házasságkötés előtt, azok valószínűleg csak fokozódnak a házasságban.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát? Ne reménykedj a társad megváltoztatásában a házasságkötés után! Amit most látsz, azzal kell beérned.

Házasság előtti szex

 

A nemi aktus kipróbálása házasságkötés előtt sokak számára jól megindokolható tett: „Csak nem veszel cipőt anélkül, hogy felpróbálnád? Hát akkor hogyan házasodnátok össze egymás kipróbálása nélkül?”

Sok oka van, miért nem helyes a „Próbáld ki először!” elmélet. A házasság nem hasonlítható a cipővásárláshoz. Egy lányra nem szabad úgy gondolni, mint egy kipróbálandó árucikkre, hanem mint életre szóló társra, aki szeretetet és megbecsülést érdemel. Ő Isten előtt drága, minden árat felülmúl. Tekintsd te is ugyanilyen értéknek! Ne feledd, egy élete szóló társat keresel, nem pedig szexpartnert.

Továbbá a házasság előtti nemi kapcsolat nem mutat rá hűen a házasságon belüli kapcsolat értékre. Vegyük a következő esettanulmányt: Egy, a húszas éveinek végén járó tanárnő és egy fiatal vízvezeték-szerelő jól összebarátkozott. Sok közös vonást ismertek fel egymásban. Minél több időt töltöttek együtt, annál nagyobb bizonyosságra jutottak, hogy szerelmük igazi.

Egy napon mégis nagy feszültség támadt közöttük. A fiatalember azt mondta, addig nem veszi el a lányt, míg ki nem próbálják a szexet. Ezzel a lány egyáltalán nem értett egyet. Meggyőződése volt, hogy a szex a házasságba való. Hite és minden porcikája tiltakozott ellene, pedig szerették egymást. A férfi viszont ragaszkodott a dologhoz. Enélkül nem volt hajlandó házasodni. Végül a lány hosszú vonakodás után, nagy bűntudat és belső félelmek közepette ráállt a nemi közösülésre, hogy el ne veszítse szerelmét.

Bármely bölcs házassági szakértő kitalálja, hogy végződött ez a kísérlet. A lányt ideges félelme és bűntudata olyan gátlásossá tette, hogy az aktus hatalmas kudarccal végződött. A férfi pedig arra a megállapításra jutott, hogy a nemi életük nem működik, felbontotta a jegyességet, otthagyva a lányt sokkos és depressziós állapotban.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát? Utasítsd el az értelmetlen „Próbáljuk ki egymást” ötletet! Ha igazán szeretitek egymást, nem kell aggódnotok a nemi életetek minősége felől, mert sikeres lesz!

Együttélés

 

Igen elterjedt gyakorlat manapság. Különösen a férfiak kedvelik ezt a megoldást. Miért ne? Van valaki, aki kimossa ruháikat, megfőzi az ebédet, és kívánság szerint biztosítja a szexet. Mindez részükről szinte semmiféle felelősségvállalást nem igényel. Akkor hagyják ott a lányt, amikor akarják. Ha véglegesen odébb akarnak állni, semmi sem tartja őket vissza.

Ez a megoldás nem kielégítő a nő számára. A leggyakoribb panasz: „Sokszor úgy érzem, kihasznál.” Nem csoda. Akkor viszont miért megy bele mégis egy ilyen felemás kapcsolatba egy leány? A leggyakoribb válasz: „Azt reméltem, hogy hamarosan összeházasodunk!” Ez a remény azonban gyakran szertefoszlik. A férfiak általában így érvelnek: „Miért kötelezzem el magam, mikor így kényelmes, s felelősséget sem kell vállalnom? Különben is, egy nap talán változtatni akarok, és így sokkal könnyebb lesz.”

Ezt hívják önzésnek. Ha a nő mégis rá tudná bírni a férfit, hogy összeházasodjanak, azzal sem nyerne sokat.

Azt a hamis beállítást, hogy a házasság akkor virágzik a legjobban, mikor az a kölcsönös szabadság elvén alapul, ismét egy dal fejezi ki nagyon hűen. Ebben a dalban a férfi azt énekli, hogy nem „a házassági okirat tintafoltos aláírásai” késztették arra, hogy szerelméhez költözzön, hanem az a tudat, hogy akkor mehet, amikor akar. Ez a szabadság tartja ott.

Micsoda ostobaság, és milyen önzés! Vajon mit érezhet az asszony annak tudatában, hogy a párja akkor jön és megy, amikor akar? A dal nem szól arról, hogy ki fizeti a számlákat, sem arról, hogy a kapcsolatból született gyerekek majd mindig azt kérdezik: „Hol van apa? Mikor jön haza?”

A sikeres házasság és a boldog otthon a férj és féleség egymás iránti elkötelezettségén alapul. Soha nem lesz ilyen otthonod az „Akkor jövők vagy megyek, amikor tetszik” elv alapján.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát: Ne fogadj el olcsó, erkölcstelen játék-házasságot! Várj az igazira!

Hívők nem hívőkkel való házassága

 

Sok-sok keresztyén vergődik keserű, boldogtalan házasságban, mert nem engedelmeskedett az Úr egyik egyszerű parancsának. Isten azt parancsolja a hívőknek, hogy ne házasodjanak nem hívőkkel: „Ne legyetek a hitellenekkel felemás igában...” (2Kor 6,14).

Hitetlennel házasságot fontolgató keresztyének általában azt gondolják, hogy az ő esetük egyedi, és ez a parancs nem vonatkozik rájuk. Isten szava azonban egyértelmű.

Az iga olyan eszköz, amivel két állatot egymáshoz kötöttek, például ekehúzásra. Így az iga a bibliaversben két személyt egybefogó sorsközös­ségre utal. Vésd jól az eszedbe: Soha nem Isten akarata, hogy egy meg nem tért lánnyal vagy fiúval házasodj össze! Istennek jó oka van erre. Ő arra teremtette a házasságot, hogy két személy eggyé váljon. „Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik féleségéhez, és lesznek ketten egy testté.” (Mt 19,5) A tökéletes testi, lelki és szellemi egység nem valósítható meg, ha az egyik fél hívő, a másik nem. Isten nem azért mondja, hogy „Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában...”, mert képtelen lennél egy hitetlenbe beleszeretni vagy mert nem nyújthatna élvezetet a vele való nemi közösülés. Ez természetesen előfordulhat.

Isten azért mondja, hogy „Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában...”, mert lehetetlen, hogy egy hitetlennel teljesen eggyé válj. A házasság a legintimebb emberi kapcsolat. Egy hívő és egy hitetlen teljes és tökéletes egysége pedig lehetetlen.

Öt okot találunk az Igében arra, miért ne házasodjon hívő hitetlennel. (2Kor 6,14-16)

 

1. „Mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak?”

A válasz: semmi. A hívőt Isten igaznak tekinti, mert elfogadta Krisztust Megváltójának, és Jézus igazságába öltözött. A hitetlen gonosz Isten szemében, mert visszautasította Krisztust. Ezért köztük nem jöhet létre egység.

2. „Mi köze van a világosságnak a sötétséghez?”

A válasz: egyáltalán semmi. A világosság és a sötétség soha nem válhat eggyé.

Egykor a hívő is lelki sötétségben élt, de Isten csodálatos világosságára jutott (1Pt 2,9). A hitetlen még lelki sötétségben van, és ha nem fordul Krisztushoz, a sorsa örök sötétség.

3. „Vagy mi azonosság van Krisztus és Beliál (Sátán) között?”

A válasz ismét: semmi. Krisztus és a Sátán között nem jöhet létre egység. A hívő lelki Atyja Isten, a hitetlené a Sátán (Jn 8,44). Így képtelenség, hogy eggyé váljanak.

4. „Vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között?”

A válasz: semmi. A keresztyént Isten munkája érdekli, és a mennyben rá váró dicsőséges jövő. A hitetlent ez a világ érdekli és a világi kedvtelések.

5. „Hogyan fér össze Isten temploma a bálványokkal?”

A válasz: sehogy. A keresztyén ember teste „Isten temploma”, mert Isten benne lakik, és a keresztyén ember Istent imádja. Ahogy nem lehet egység Isten és a bálványok közt, nem lehet egység hívő és hitetlen közt sem.

Ha végiggondolod, nincs sok közös két emberben, akik közül az egyik szereti Jézust, a másik nem. Talán jól érzitek magatokat együtt, találtok közös időtöltést is, de az igazán fontos témákban nem értetek egyet.

Előfordul, hogy a lány kedvéért a fiú elkezd templomba járni, talán be is merítkezik, és csatlakozik a gyülekezethez, de ha nem születik újjá őszintén, „elkötelezettsége” majd nem tart sokáig. Amint összeházasodnak, kiderül, hogy nem változott semmit.

Jézus azt mondta, hogy úgy különböztethetjük meg az igazi keresztyéneket a hamis keresztyénektől, hogy megfigyeljük, milyen gyümölcsöt terem életük. „Gyümölcseiről ismeritek meg a fát.” - mondta. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki igazán újjászületik, annak jelei láthatók abban, amit mond és lesz.

Mielőtt a lány eldöntené, hogy házasságra lép vele, tegye föl ezeket a kérdéseket: Őszintén szereti Istent? Felismerem-e életében a valóságos hit jeleit? Mutatkozik-e életében egy valódi keresztyén magatartása? A tragédia az, hogy a legtöbb lány nem veszi a fáradságot, hogy ezt megvizsgálja. Nem fordít időt a gyümölcs keresésére. Amint úgy tűnik, hogy a hiú keresztyénné akar válni, hozzákezd a megfelelő menyasszonyi ruha kereséséhez.

Ha elköveted azt a hibát, hogy hitetlennel házasodsz, nem mondhatod később: „Hibát követtem el, el kell válnunk.” Ez nem így működik. A házasság életre szóló. Ha a hitetlen társad veled akar maradni, vele kell maradnod, akármilyen nehéz is. (1Kor 7,10-15)

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát: határozd el, hogy soha, semmilyen körülmények közt nem házasodsz össze egy nem keresztyénnel.

Keresztyén nem keresztyén együtt járás

 

Sok keresztyén fiatal nem érti, miért nem randizhat nem keresztyénnel. Az ok az, hogy az együtt járás gyakran eljegyzéshez és házassághoz vezet.

Talán nem vetted még észre, de a Sátán nagy cselszövő. Szereti elrontani a fiatalok életét azzal, hogy a nem megfelelő személlyel házasítja össze őket.

A legtöbb hívő fiatal nem lát semmi rosszat a nem keresztyénekkel való randizgatásban, de ne feledd, a csapda álcázott. Nem látod a veszélyt, amíg bele nem esel, de akkor már késő.

Egy idősebb istenfélő ember meghallotta, hogy egy keresztyén lány egy hitetlennel jár, és a házasságot fontolgatja. Megkérdezte, igaz-e, amit hallott. Mikor a lány elismerte, ezt válaszolta: „Ne feledd, ha összeházasodsz azzal a férfivel, egész életedre össze leszel kötve az ördög egy gyermekével, és hátralévő napjaidban a Sátán lesz az apósod.”

Sok lelkésznek kell olyan fiatalokat tanácsolnia, akik érzelmileg szorosabb kapcsolatba kerültek hitetlenekkel. Mindegyik így siránkozik: „Nem akartam ennyire belemenni. Most már nem hagyhatom el!”

Sokan nem is teszik. Ehelyett elkövetik azt a végzetes hibát, hogy hitetlennel házasodnak össze. Nincs szomorúbb helyzet, minthogy egy Istent szerető és Őt szolgálni akaró fiatal olyannal házasodik össze, akit teljesen hidegen hagynak a lelki dolgok.

Az a keresztyén, aki ezt mondja: „Nem áll szándékomban nem keresztyénnel házasságot kötni, de szerintem nincs semmi rossz abban, ha együtt járunk”, nem veszi figyelembe, hogy egy ilyen együtt járásból életre szóló szerencsétlen kapcsolat kerekedhet. Valaki így fogalmazott: „Az a keresztyén, aki elég ostoba ahhoz, hogy nem keresztyénnel járjon, elég ostoba ahhoz is, hogy összeházasodjon vele.”

Ha a randevú nem is vezet házassághoz, okozhat gondokat. Nem megfelelő személlyel való időtöltéssel megnyitod magad egy olyan érzelmi kapcsolat számára, amiből nem könnyű kikerülni. Ha egyszer valaki előtt feltártad a szívedet és az érzelmeidet, nehéz visszavonni, még akkor is, ha tudod, hogy meg kell tenned.

Hogy kerülheted ki ezt a csapdát: Ne járj nem keresztyénekkel. Ha nem randizol velük, nem is házasodsz össze velük.

Szakítsd meg most a rossz kapcsolatokat!

Ha Isten most megmutatta, hogy benne vagy egy rossz kapcsolatban, ne kérdezd körbe a barátaidat, mit kellene tenned. Nem kell elmenned a lelkészhez sem, hogy megkérdezd, mit tegyél. Még imádkoznod sem kell, hogy bölcsességet kérj Istentől. Csak engedelmeskedj Istennek és szakítsd meg azt a kapcsolatot most.

Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Tíz csapda és elkerülésük Szerelem, randevú. házasság 8. lecke

 

Igaz vagy hamis?

1.   I    H    Ha jól érzed magad, az még nem jelenti azt, hogy helyes is, amiben vagy.

2.   I    H    Még mindig jobb egy rossz házasság, mint egyedül élni.

3.   I    H    Ha meg. akarod tudni, milyen lesz a szex a házasságban, próbáld ki házasság előtt.

4.   I    H    Isten nem akarja, hogy egy keresztyén ember nem keresztyénnel házasodjon össze.

5.   I    H    Semmi rossz nincs abban, ha egy keresztyén nem keresztyénnel jár.

 

6. Ki a csapdák szakértője? ____________

7. Sorold fel a tizenéves házasságnak két hátrányát:

a.___________________________

b.___________________________

 

8. A sikeres házasság és a boldog otthon alapja az ________________ szeretet és______________ férj és feleség közt.

 

9. Házasság előtt a lány kérdezze meg a következőket barátjáról:

a._________________________________

b._________________________________

c._________________________________

 

10. Ha Isten megmutatja, hogy benne vagy egy rossz kapcsolatban, mit kell tenned?_____________________________

 

Mi a legfontosabb, amit ebben a leckében tanultál?___________________________________________________________________