Mi a szerelem?

Egy szerelmet kereső lány igaz története

 

Középiskolás koromban sok sráccal randiztam, és sok csalódás ért. Sebezhető voltam, mert vágytam a szeretet után. Azt akartam, hogy valaki igazán törődjön velem. Az volt a problémám, hogyan találom meg azt a fiút, akit szeretni tudtam volna, és aki értékelte is élvezte volna a szeretetem. Mikor aztán főiskolára kerültem, nem állt szándékomban férjhez menni vagy szerelmesnek lenni. Úgy döntöttem, hogy jól fogom magam érezni, sok mindent kipróbálok, és nem kötöm le magam senkihez és semmihez. Más szóval új lapot kezdek. Jó kapcsolatokat akartam, szórakozni, és a főiskolai életet felfedezni.

Minden jól ment, amíg nem találkoztam Józsival. Nem hiszek abban, hogy létezik szerelem első látásra, de mikor először megláttam, romantikus tinédzser voltam és Józsit fantasztikusnak láttam. Kivételesen vonzó személyisége volt. Mikor először randit kért, magamon kívül voltam az örömtől.

Az első randin sokat beszélgettünk és próbáltunk jó színben feltűnni egymás előtt. Egy hónap múlva ismét elhívott. Azt hiszem, akkor már tudta, hogy tetszik nekem. Ezt próbálta kihasználni, és innentől kezdve a dolgok egyre kevésbé alakultak úgy, ahogy szerettem volna.

 

Nagyon sebezhető voltam, mert arra vágytam, hogy valaki szeressen.

A kapcsolatunk már eleve nem jól kezdődött, mert megpróbáltam kisajátítani őt. Azt akartam, hogy senki mással ne találkozzon, csak egyedül velem. Akkor még tartottam magam az erkölcsi értékrendem diktálta szabályokhoz, de már próbálgattam rábírni egy komolyabb kapcsolatra.

Találkozgattunk és volt néhány komoly beszélgetésünk is. Párszor rendesen hajba is kaptunk. Sokat bosszantott és ugratott. Megpróbáltam nem megbántódni ilyenkor, hanem vele nevetni, de belül gyakran megsebződtem. Sokszor egyszerűen fogta magát és az összejöveteleken vagy bulikon faképnél hagyott. Nem részesített semmilyen különleges figyelemben, és ezért megbántva éreztem magam.

Rájöttem, hogy így egyoldalú a kapcsolatunk, ezért azon kezdtem ügyködni, hogy ő is úgy érezzen, mint én. Most emiatt kerültem bajba. Túlságosan erre koncentráltam: kezdtem olyan dolgokat tenni, amikről tudtam, hogy akarja. Mindent megtettem, ami neki tetszett. Ez néhány erősen szexuális jellegű dolgot is magába foglalt. Azt gondoltam, hogy ha nem teszem, elmegy. Márpedig én nem akartam elveszíteni.

Telt-múlt az idő, és már ott tartottunk, hogy együtt aludtunk és olyan dolgokat tettünk, amikről tudtam, hogy nem helyesek, de az elveimet feláldoztam azért, hogy megtarthassam Józsit. Ez a legnagyobb hiba, amit egy lány tehet. Azt hiszi, ha mindent megtesz amit a fiú mond, akkor majd az odalesz érte. Ez nem igaz.

Tudom, Józsi nem becsült többé, és én is elvesztettem az önbecsülésem. Keresztyén neveltetésemnek köszönhetően emésztett a bűntudat. Nem tudtam rászánni magam, hogy azt mondjam: "Bocsáss meg. Uram", mert tudtam, hogy újra meg fogom tenni. Mindent megtettem volna, hogy megtartsam őt.

Itt a fiatal lányokhoz szólok: Mielőtt kapcsolatot kezdesz kialakítani, keress keresztyén srácot, olyat, aki nem szégyelli kimondani: "Keresztyén vagyok, és vannak erkölcseim." Én tudom: nagyon vakmerő dolog nem keresztyén, menő fiúkkal randizni. Azt tanácsolom, tartsd magad távol tőlük, mert elveszthetsz valami nagyon értékeset.

Józsival problémáink voltak. Sokat veszekedtünk. Sokat cukkolt, gyakran megbántott. Megpróbáltam megmagyaráz­ni neki, hogy bűnösnek érzem magam amiatt, hogy lefeküdtem vele. Megpróbáltam abbahagyni, de hallani sem akart róla.

Átgondoltam a kapcsolatunkat. Nem működött. Rosszul bánt velem. De azt gondoltam: "Ha összeházasodunk minden másképp lesz. Szeretni fog. Gondoskodni fog rólam, és érdekelni fogja, hogy mi van velem." Ez részemről nagy hiba volt. Senkit sem tudsz megváltoztatni, akárhogy szereted és akárhogy próbálkozol.

Végy egy fiú-lány kapcsolatot és nagyítsd fel tíz-húszszorosra, megkapod milyen lesz a házasság. A tv, a könyvek, filmek, slágerek, minden, ami befolyásolja manapság az életünket, azt sugallják, hogy bármikor helyes irányba terelheted az életed, hogy pompásan menjenek a dolgok. De ez nem így van. A házasság kemény dolog. Még ha két ember szereti is egymást, és mindketten igyekeznek, akkor is kemény.

 

Senkit sem tudsz megváltoztatni, akárhogy szereted is!

Ha felnagyítottam volna a mi kapcsolatunkat tízszeresre vagy akár csak ötszörösre, láttam volna, hogy Józsinak előbb-utóbb elege lesz belőlem. Más lányok után fog szaladni, nem fog magán uralkodni, verni fog, nem feleségként fog kezelni, és nem fogja vállalni férjként a felelősséget.

Sajnos nem így tettem. Gyorsan határoztam. Elszöktünk, és összeházasodtunk, amiért csak magam okolom, mert tudtam, hogy nem volna szabad ezt tennem. Gondolkozás nélkül cselekedtem. Azt gondoltam, ha nem ezt teszem, elvesztem őt. A helyes hozzáállás az lett volna, hogy ha nem tud várni rám és alkalmazkodni hozzám, akkor az egész nem éri meg. De csak az érzelmeim irányítottak, és egyáltalán nem gondolkoztam józanul. Nagyon össze voltam zavarodva. Nem akartam újabb sebet. Úgy ugrottam bele, hogy nem tudtam: ez lesz életem legnagyobb sebe.

Mikor elmondtuk a szüleinknek, nagyon csalódottak voltak. Abbahagytam a főiskolát, hogy Józsi befejezhesse. Elmentem dolgozni. Pincérnő majd bárpultosnő voltam, ami szörnyű munka. Majd eladónak mentem. Minden munkát elvállaltam, hogy legyen elég pénzünk. A házasságunk semmit nem ért. Nem szeretett. Én szerettem őt, és próbáltam megszerettetni magam. Elkeseredetten próbáltam tetszeni neki, feláldozva saját érzéseimet. De nem sikerült. Nem is sikerülhetett. Nem késztethetsz senkit arra, hogy szeressen téged. Egyfolytában félelmek közt éltem, hogy talál magának valaki mást -, és pontosan ezt tette. Nem akartam elhinni, mert azt akartam, hogy működjön a házasságunk.

Házasságkötésünk után öt hónappal terhes lettem. Gyönyörű kisbabánk született. Ez egy időre megváltoztatta a dolgokat. Nagyon feldobta, hogy van egy gyermeke. De egy hónappal később a dolgok visszazökkentek a régi kerékvágásba: türelmetlen volt, mindig egyedül hagyott a gyerekkel, én cipeltem a terheket, megpróbáltam a gyermeket nevelni és a családot ellátni.

Három éve voltunk már házasok, mikor olyan dolgok történtek, amiktől észhez tértem. Rádöbbentem, hogy nem szeretett, és soha nem is fog, soha nem lesz jó apa és felelősségteljes férj. Nem bírtam tovább! Elváltunk.

 

Senkit sem késztethetsz arra, hogy szeressen téged!

Visszatekintve látom, hol követtem el a sok hibát. Legelső hibám az volt, hogy nem tartottam állandó kapcsolatot Istennel. Ha megtettem volna, nem kerültem volna ebbe a helyzetbe. Isten szeretete ingyenes, és ilyen szeretetet sehol másutt nem tapasztalhatsz az életben, mert ez a teljes szeretet. Semmi sem hiányzik belőle. Ne gondold hogy tudsz élni szeretet nélkül, mert erre képtelen vagy. A környezetedben élő emberekre sem számíthatsz, hogy megadják neked ezt a szeretetet. Istenre azonban számíthatsz. Ő mindig melletted marad és soha nem változik.

Hiba volt az is, hogy annyira siettettem a dolgot. Ez manapság népszerűnek tűnik. Azt gondolod: "Tetszik nekem, én is tetszem neki. Talán szerelmesek is vagyunk egymásba. Miért ne tennénk meg a következő lépést és próbálnánk meg, hátha működik nálunk a szexuális kapcsolat is, hisz mindketten szeretnénk?" Ezzel átugrod azt a szakaszt, amikor jó barátságba kerülhetnétek. Ez hiányzott a Józsival való kapcsolatomból. Hiányzott a kölcsönös tisztelet és barátság. Nem becsült engem, és én sem becsültem őt. Barátságról sem beszélhettünk.

További hiba volt a szexuális kapcsolat elkezdése. Ettől tartózkodnom kellett volna. Még nem házasodtunk össze. Nem voltam elég idős és tapasztalt, hogy szembenézzek egy ilyen kapcsolat következményeivel. Csak azért, mert a külső helyzet adott a szexuális kapcsolathoz, nem jelenti azt, hogy érett is vagy rá. Ez nem csak egy testi kapcsolat, hanem ez magába foglalja egész valódat. Nagyon fel tudja kavarni az érzelmeidet, ha felkészületlenül keveredsz bele. Ezt a házasságra kell tartogatni.

Ha visszatekintesz és átgondolod, hogy egy párkapcsolatban mi a döntő, láthatod: először is az számit, hogy mindketten keresztyének vagytok, aztán barátokká váltok, majd ebből nő ki a szerelem. Isten segít fenntartani a szerelmet. Ebből alakul ki egymás megismerése, később pedig összeházasodhattok.

Egy későn okos lány

 

Ennek az igaz történetnek az írója szerelmet keresett. Természetes, hogy vágysz valaki után, aki szeret, és akit viszont tudsz szeretni. Ez különösen is igaz a fiatalokra.

Ha közép- vagy főiskolás vagy, lehet, hogy épp szerelmes vagy valakibe, vagy legalábbis úgy gondolod. Azonban sokaknak kevés fogalmuk van a szerelemről.

Sokan összetévesztik a fellángolást az igazi szerelemmel. Mások azt gondolják, hogy a "szerelem első látásra" az igazi. Megint mások nem tudnak a különbséget tenni a testi vágy, a szexuális vonzódás és a szerelem közt.

Mikor beszélünk fellángolásról, és milyen hatása van? Mi a különbség a testi vágy és szerelem közt? Mi a szexuális vonzódás? Mi az igazi szerelem? Vizsgáljuk meg közelebbről ezeket a kérdéseket!

 

Mi a fellángolás?

Akkor vagy "belebolondulva" valakibe, ha teljesen magával ragad a másik vonzása. Erre mondják: "vakon szerelmesnek lenni". Más szavakkal, annyira elveszted az ítélőképességed, hogy nem tudod, mit teszel.

Aki "belebolondul" valakibe, általában nem tud másra gondolni, csak arra, akibe "szerelmes". Egy ilyen fellángolás izgalmas élmény, érzelmi csúcspont, de általában nem tart sokáig, mert nem igazi szerelem.

A fellángolásra jellemző, hogy hajlamos vagy bálványozni azt, akibe szerinted szerelmes vagy. Minden, amit tesz vagy mond, tökéletesnek tűnik. Nem látsz benne hibát. A többiek számos "veszélyes jelet" észlelnek, csak te nem, mert "elvakított a szerelem". Romantikus érzéseid felülkerekedtek, és nem használod a józan eszed.

Ha belebolondultál valakibe, hajlamos vagy a szórakozottságra.

Mintha kicseréltek volna. Felelőtlenné válsz, és könnyen elhanyagolod a kötelességeidet.

Néha a fiatalok ilyen nappali álmodozókká lesznek, elfelejtve feladataikat. Ha valaki felteszi a kérdést: "Mi van veled, Cili? Mintha nem találnád a helyed!" Cilike édesen elmosolyodik, és azt mondja: "Ó, szerelmes vagyok."

De nem, nem az! Csak belebolondult valakibe. Ha igazán szerelmes lenne, a feladataival foglalkozna, készülődne és tervezné a jövőjét.

Az ilyen érzelem nem tart sokáig. Sokáig tart viszont a fellángolás alatt elkövetett hibák keserű utóíze. Ne feledd, ha belebolondulsz valakibe, nem használod a józan eszed. Érzéseid irányítanak. Ennek hatására olyat is tehetsz, amit egész életedben bánni fogsz.

Dóri belebolondult Laciba. Laci jóképű volt, és az iskolai csapat nagy focistája, ami még vonzóbbá tette.

Aztán egy nap valóra vált az álma. Laci randira hívta. Dóri felvillanyozódott. Mikor Laci megérkezett, Dóri megkérdezte, hova mennek, de csak bizonytalan választ kapott. Egy elhagyatott helyen a fiú leállította a kocsit és "szerelmet" vallott.

Az események irányítása hamar kicsúszott Dóri kezéből, de ő nem tett ellene semmit. "Egy kis tapasztalat nem fog ártani" - gondolta. A "kis tapasztalat" aztán egész életére elkísérte.

Később Dóri elmondta: "Szörnyű volt! Annyira féltem. Egyáltalán nem voltam felizgatva. Végig arra gondoltam, mi van, ha valaki erre jár, és meglát minket? Néhány perc múlva felvettem a blúzomat, és gyűlöltem magam azért, hogy nagy értéket dobtam el egy fiúért, akit egyáltalán nem érdekelt, mi lesz velem - és aki engem sem érdekel."

 

Mi a testi vágy?

A testi vágy erős késztetés arra, hogy kielégítsd szexuális étvágyadat. A testi vágyat gyakran szerelemnek nevezik, de ez a kettő két teljesen különböző dolog.

A testi vágy önző, valamit kapni akar. Azonnali kielégülést követel. Így szól: "A magam élvezetére akarom, nem érdekelnek a következmények! Azonnal akarom!"

 

A szeretet önzetlen - adni akar. A szeretet azt akarja, ami a legjobb a másik személynek. A szeretet tud várni. Az igazi szeretet megvárja a megfelelő időt és körülményeket.

 

A Biblia ad példát a testi vágyra is és a szeretetre is. Amnon, Dávid egyik fia azt hitte, őrülten szerelemes Tamarba, a féltestvérébe. Annyira vágyott rá, hogy belebetegedett. Egy gonosz barátja kitalált egy tervet, hogy egyedül maradhasson Tamarral. Amnon élt az alkalommal és Tamart nemi kapcsolatra kényszerítette.

Mi történt ezután? Többé nem kellett neki, sőt valósággal megutálta a lányt. Amnon "szerelme" egyáltalán nem szeretet volt, hanem csak testi vágy.

Másrészt a Biblia elmondja, mennyire szerette Jákób Ráhelt. 14 hosszú évig kellett dolgoznia Ráhel apjánál, hogy megkapj a feleségül. Jákób kész volt dolgozni és várni Ráhelre, mert a szerelme igazi volt. A Biblia azt mondja, hogy a hét év pár napnak tűnt neki csupán, annyira szerette a lányt.

 

Mi a nemi vonzalom?

A nemi vonzalom testi vonzalom egy férfi és egy nő közt. Bennünk van a nemi ösztön, ami érdeklődést támaszt a másik nem iránt. Ebben nincs semmi rossz vagy bűnös. Isten teremtett így minket. Csak akkor van szó bűnről, ha nemi ösztöneinket helytelen módon akarjuk kiélni.

Ha valaki iránt szexuálisan vonzódsz, nem jelenti azt, hogy szereted is azt a személyt. Ha egy fiú meglát egy gyönyörű alakú lányt, és azt mondja: "Ez igen!", vagy ha egy lány meglát egy jóképű, magas srácot és megdobban a szíve, az még nem szeretet, mindössze testi vonzalom egy fiú és egy lány közt.

A filmek, tévé, újságok és könyvek folyamatosan azzal bombáznak: "Találj valakit, aki felcsigáz! Csak az számít, hogy jó nemi életed legyen!" A főiskolai szépségkirálynő összeházasodik a focicsapat volt kapitányával, és mindenki felsóhajt: "Milyen szép pár!" De hamarosan felbomlik a házasságuk. Miért? Mert nem volt igazi szeretet köztük. Közös érdeklődésük alig volt, csak szexuálisan vonzódtak egymáshoz. Emellett nem volt közös vonásuk. Hamar megunták egymást.

Ne feledd, a nemi vonzalom még nem szeretet. Fontos helye van a házasságban, de a házasság nem épülhet egyedül erre. Nagyon sok házaspár nem tudta megállni házasságuk előtt, hogy lefeküdjenek egymással, és ma már képtelenek egymást megérinteni is.

 

Mi az igazi szeretet?

Az igazi szeretetnek sok tulajdonsága van. A szeretet magába foglalja a testi vonzódás varázslatos elemét is. De ennél sokkal több. A szeretetnek a barátságban vannak a gyökerei. Az igazi szeretetben az egész személyt szereted. Szeretsz együtt lenni vele, és dolgaidat megosztani vele.

Az igazi szeretet önzetlen. Kész az áldozathozatalra. Tartalmazza a létfontosságú elkötelezettséget. Nem adja fel, nem hagy cserben, amikor a problémák jönnek.

Az igazi szeretet a legjobbat hozza ki belőled. Azt akarod, hogy az, akit szeretsz, büszke legyen rád. Ha csak belebolondulsz valakibe, lézengsz és álmodozol, de ha a szerelmed igazi, munkához látsz, terveket készítesz, készülsz a jövőre.

Az igaz szeretet nem egy hirtelen rád törő, csodálatos érzés. Idő kell hozzá, amíg megnő és kifejlődik. Néhány népszerű sláger azt a hamis benyomást kelti, mintha "a szerelem első látásra" lenne az igazi szeretet.

Az igazi szeretetbe nem "beleesel", hanem belenősz. Meg kell ismerned egy személyt, mielőtt igaz szeretettel szeretheted. Ahogy lehetetlen első látásra megismerni a másikat, ugyanígy lehetetlen első látásra igazán megszeretni valakit. Vonzódhatsz valaki iránt első látásra is. Még fel is "villanyozódhatsz" tőle. De nem szeretheted őszintén, ha nem ismered.

 

Az értékes szeretet

A Sátán nem akarja, hogy megismerd és megtapasztald az igazi szeretetet. Ezért reklámozza annyira a hamis szerelem különböző fajtáit. Azt akarja, hogy házasság előtt nemi kapcsolatot létesíts. Általában fel akarja kavarni az életed, hogy azt gondold, nem érdemes élni.

Isten azonban szeret téged, és azt akarja, ami a legjobb neked. Azt akarja, hogy értékes szerelmet tapasztalj, ne olcsó szexet. Ha az az akarata számodra, hogy férjhez menj vagy megházasodj, Nála megvan számodra a megfelelő személy. Azt akarja, hogy önzetlenül szerető, egész életre elkötelezett társad legyen. És azt akarja, hogy te is ugyanúgy elkötelezett legyél a társad iránt. Otthonotokat földi Mennyországgá akarja formálni.

1973 májusában, Mississippi állam West Point nevű kisvárosában egy 25 éves gyönyörű házasság végződött drámai módon. A helyi újság szerkesztőjének hűséges felesége kijött a templomból az esti istentisztelet után, kedvesen mosolyogva beszélgetett a barátaival, majd hirtelen holtan esett össze a füvön. Az újraélesztési kísérletek nem jártak sikerrel.

Barátainak és férjének úgy tűnt az egész, mintha a templomból egyenesen a mennybe sétált volna.

A kisváros meg volt döbbenve. Levelek és táviratok özönlöttek a gyászoló férjhez, aki forrón szerette és csodálta feleségét.

A temetés után, a férj, Henry Harris, egy hosszú, szívből jövő levelet írt kedves feleségéről:

A templomból egyenesen a mennybe távozott

Ahogy egy barátom mondta, azért jött West Pointba, hogy a templomba menjen, és a templomból indult útnak.

Ez 1946 tavaszán volt, mikor feleségem a főiskolán végzett, és a városba jött, hogy a gyülekezetben segítőként szolgáljon. Csak átmeneti munkára gondolt, mert meg volt győzve arról, hogy az Úr külföldre hívja misszionáriusnak. Az Úr azonban mást mutatott nekem. Tudtam, hogy ő az Istentől nekem szánt leány! Még abban az évben, 1946. december 10-én szívdobogva kértem meg, hogy legyen a feleségem.

Nem mondott nemet, hallgatott. Ez a csönd napokig és hetekig tartott. Félénken mondta el, hogy szeret, de erősen élt benne az érzés, hogy az Úr missziós területre szánja. Megpróbáltam minden erőmet bevetni, hogy meggyőzzem: Henry Harris az ő missziós területe! Több hónap udvarlásomba került. Sőt még annál is többe. Különös és csodálatos udvarlás volt, több, mint édes semmik suttogása. Miközben mindennél jobban akartam, hogy a feleségem legyen, azt is akartam, hogy Isten akarata teljesüljön, ezért a randevúink hetekig, hónapokig hosszú imaórák voltak.

Egy évre rá összeházasodtunk. Semmi kétségem a felől, hogy Isten akarata teljesült. Soha nem volt még boldogabb házasság. Néhány "modern" pár ezt nehezen fogja elhinni, de 25 évig, öt hónapig és tíz napig egyszer sem vitatkoztunk. Nem mindig értettünk egyet, de ha visszatekintek azokra a csodálatos évekre, egy jelentős nézeteltérés sem jut eszembe.

Tudom, hogy a következő hetek és hónapok roppant nehezek lesznek. Lesznek percek, mikor egy csendes helyet kell keresnem, ahol kisírhatom magam. Nincs ebben semmi rossz. De a Menny még kedvesebb lett a számomra, mert ott van Wanda, aki vár rám. Négy aranyos gyermekemben mindig őt láthatom. Minden évben eggyel több vörös rózsát adtam ahhoz a csokorhoz, amit december 10-én adtam neki. Az utolsóban huszonöt szál volt. Aztán a koporsót fedtem be vörös rózsával, és mindkét végére egy nagy vázát tetettem tele rózsával. Ki kell várnunk; míg újra látjuk egymást.

Nem hinném, hogy lett volna olyan nap a huszonöt év alatt, hogy ne mondtam volna neki, hogy szeretem. Mégsem hiszem, hogy tudta, milyen sokat jelent nekem, mennyire szeretem. Noha többé nem mondhatom neki naponta, hogy szeretem, megköszönöm Istennek, hogy megengedte egy igazán drága angyalának, hogy megossza velem életemnek egy részét. Soha nem gondoltam komolyabban, mint most: Istennek legyen hála az emlékekért!

 

Ez az értékes szeretet! Melyik fiatal ne szeretne ilyen házasságot?

Ilyen házasság, lehet a tied is, ha Isten akaratát keresed, megtalálod és követed.

Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Mi a szerelem? 1. lecke

 

A következő igaz-hamis állítások az "Egy későn okos lány" írásán alapulnak. Karikázd be az I-t (igaz), vagy a H-t (hamis)

 

1.    I    H    A "Nem akarom elveszteni!" hozzáállás nagyon nagy problémákhoz vezethet.

2.   I     H     Végzetes hiba, ha egy lány feladja erkölcseit, hogy megtartsa a barátját.

3.   I    H    Egy keresztyén nyugodtan randizhat nem keresztyénnel.

4.    I    H    Jó még a házasság előtt kipróbálni a szexet.

5.   I    H    Jó keresztyén barátságból fejlődhet ki igazi szerelem.

 

Töltsd ki!

6. Mi jellemzi azt a személyt, aki belebolondult valakibe:.................................................................

..................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................

7. Nevezz meg a testi vágy jellemzői közül kettőt:....................................... és...............................

.................................................................................................................................................................

8. Az, hogy valakihez nemileg vonzódsz,............................................................hogy....................

.....................................................................................abba a személybe.

9. Az igazi szerelemnek a..................................................................................vannak a gyökerei.

10. Igazi szelembe nem "beleesel", hanem.......................................................................................