Hogy mondj nemet?

Lehet, hogy egy parkoló
kocsiban mondasz nemet,
de már jóval előtte el
kell döntened

 

A legtöbb fiatal vágyik a boldog házasságra, azonban a boldogító igent számos elhatározás előzi meg. Szokásaidnak és az együtt járás idején tanúsított viselkedésednek nagyon sok köze van a házasság utáni élet minőségéhez.

Egy híres újság fiú-lány kapcsolatokkal foglalkozó rovatának vezetőjét megkérdezték, miért címzi a legtöbb szexszel kapcsolatos tanácsát lányoknak. Válasza rövid volt: „Mert a lányok esnek teherbe.”

Tény, a lányok szenvednek leginkább az irányítás alól kicsúszott szerelmi kapcsolat következményeitől. Ha teherbe esnek, az ő testükben megy végbe változás. A közvélemény is általában őket hibáztatja: „Lehetett volna több esze.” Ez nem tűnik valami igazságosnak, de így van.

 

Amit minden lánynak tudnia kell a fiúkról

Van néhány alapvető különbség a két nem között, amiről minden lánynak tudnia kell. A férfi nem csak testileg különbözik a nőtől. Alapvetően a férfiak erőszakosabbak és erősebb nemi vágyaik vannak. A nők természetüknél fogva tartózkodóbbak.

A fiúkat könnyű felizgatni. Nemi vágyaik könnyen felébrednek, és nem feltétlenül a szerelem miatt. Ha egy fiú azt mondja: „Szeretlek”, lehet hogy úgy érti: „Szeretnék lefeküdni veled.” Nemi vágyai nem bizonyítékok a szerelemre.

A lányok hajlamosabbak a romantikus szerelemre. Erős karokra vágynak, biztonságra, gondoskodásra. Elsősorban nem a szexre gondolnak. Egy tipikus lány csak akkor gondol közösülésre, ha elképzelése szerint szeretik egymást. Sok fiúnál más a helyzet: kívánhatják a nemi kapcsolatot egy lánnyal anélkül, hogy a legkevésbé is érdekelné őket a lány személye.

Azt mondják: A lányok szexért cserébe szerelmet, a fiúk „szerelemért” cserébe szexet kapnak. A lányoknak meg kell érteniük, hogy nem kaphatnak igaz szerelemet szexért.

Dia nagyon kedveli Lacit. Éppen együtt vannak. Laci megáll az autóval egy elhagyatott helyen, és „rákapcsol.” Szépeket mond, nehezen lélegzik, átöleli a lányt. Nem kell könyveket elolvasni ahhoz, hogy Dia tudja, mit akar a fiú.

Ha nem ismeri az előbb felsorolt különbségeket, így gondolkozhat: „Laci le akar velem feküdni. Én nem feküdnék le senkivel, csak ha valóban szeretem. Úgy tűnik, Laci igazán szeret.”

Vigyázz, Dia! Ne hallgass erre az érvelésre! A nemi vágy önmagában nem bizonyíték az igazi szerelemre.

A legtöbb fiú tudja, hogy a lány nem adja be a derekát, csak ha úgy hiszi, hogy a fiú szereti őt. Így Laci ezzel jön: „Szeretlek, Dia, és mindig is szeretni foglak. Meglátod, egy nap te leszel a feleségem.” Dia jobban teszi, ha nem dől be ilyen szövegnek. Jobban teszi, ha vigyáz az érzelmeire.

 

Ismerned kell a különbséget

Lányok, a jövőbeli boldogságotok érdekében ismernetek kell a különbséget az igazi és a hamis szerelem között, ami általában csak nemi vágy és vonzalom.

Az igazi szerelem, amire a házasságodat építheted, önzetlen. Azt kívánja, ami a másiknak a legjobb. Kész várni és áldozatot hozni. A hamis szerelem, vagy a nemi vágy azonban velejéig önző. Azonnali kielégülést akar, nincs tekintettel a másikra.

Tegyük fel, hogy egy fiúval vagy, aki tetszik neked. Azt mondja: „Igazán szeretlek. Ha te is, bizonyítsd be!” Ezzel ezt érti: „Bizonyítsd be úgy, hogy lefekszel velem!”

Valóban szeret téged? Nem. Ha igazán szeretne, azt akarná, ami legjobb a számodra. De azt kéri, hogy:

  • add föl a tisztaságod
  • kövess el egy szörnyű bűnt
  • dobd el az önbecsülésed
  • tedd tönkre a hírneved
  • kockáztasd, hogy olyan bajba kerülsz, ami tönkre teheti az életed.

Igazi szerelem ez? Nem. Élvezetet akar a te költségedre. Az a fiú, aki igazán szeret egy lányt, a legjobbat akarja neki és inkább levágná a jobb karját, minthogy ártson neki.

 

Mi rossz van a pettingelésben?

A pettingelés egymás testének szabados kezelése. Ölelkezés, csókolózás, simogatás, és a másik fél intim testrészeinek a felfedezése – nemi közösülés nélkül.

Sok fiú és lány csinálja, és semmi rosszat nem látnak benne, mivel egyik sem akar túl messze menni. Mégis gyakran megteszik. Miért? Mert nem ismerik fel a szexualitásra vonatkozó „örvény-törvényt”.

Mit tartalmaz az örvény-törvény? Egyszerűen ezt: Ami ma kielégítő szexuális izgatás, az később már nem elégít ki. Mikor a fiú először fogja meg egy lány kezét, fantasztikus érzés. Teljesen elégedett – egy ideig. Egy idő után valami izgalmasabbat keres. Talán egy csókban meg is találja ezt. Nemsokára azonban intimebb fajta csókra vágyik és simogatásra.

Tudnotok kell a pettingelésről: Ami most kielégít, nem elégít ki később. Minél többet kapsz, annál többet kívánsz.

Akik hosszabb ideje barátkoznak, azoknak egyre intimebbé válik a kapcsolatuk. Hajlamosak ott kezdeni minden pettinget, ahol legutóbb abbahagyták. Hamarosan szexuális kapcsolatba kerülnek, és azt mondják: „Soha nem akartunk eddig elmenni.”

Ne hidd, hogy veled nem történhet meg. Az acél is megolvad, ha hosszú ideig hevítik.

 

Hogy mondj nemet?

Említettük már, hogy a fiúkat gyorsan, a lányokat valamivel lassabban ragadja el a szenvedély. Ez a tulajdonság a lányok egyik védelmezője, meg tudják húzni a féket, mielőtt az érzések elszabadulnának.

Mi a túl messze? Mikor a fiú keze vándorolni kezd a testeden. Megpróbál szexuálisan felizgatni. Ha hagyod, olyan érzéseket kavar fel benned, amiket később nem tudsz irányítani.

Egyik-másik fiúnak elég egy csendes de határozott „Légy szíves, ne!” kíséretében történő kézeltávolítás. Másokat csak egy pofon térít észhez. Ha a fiúra nem hat az udvarias „nem”, kérd meg, hogy azonnal menjetek haza, hadd tudja meg, hogy te nem vagy erre kapható. Kétségtelenül akad (a rosszabbik fajtából), aki erre elveszti irántad az érdeklődését. Ugyanakkor a jobb érzésű fiú felfigyel. Lehet, hogy hihetetlen de vannak rendes fiúk is, akik rendes lányokat keresnek.

Ha tényleg szeretitek egymást, nem szükséges a szex a kapcsolatotok kiteljesedéséhez. A szerelmeteket sokféleképpen kifejezésre juttathatjátok.

Egy este az egyetem parkján egy szerelmes pár haladt keresztül. Ahogy kapuzárás előtt a lánykollégiumhoz közeledtek, látták, hagy a bejárati lépcső körül minden talpalatnyi hely már foglalt. Ez a pár azonban nem tartotta szükségesnek, hogy így mondjanak jóéjszakát egymásnak. A lépcső előtt a lány mosolyogva felnézett fiú arcába, ujját kedvesen a fiú állára tette, és ezt mondta. „Csodálatos volt. Nagyszerű vagy!” Ahogy felfutott a lépcsőn, a fiú elégedett arccal távozott. Nem támadt hiányérzete. Igaza is volt, semmi lényegesről nem maradt le. A lány elmondott neki mindent, amit hallani akar attól, akit szeret. Megmondta neki, hogy jó volt vele, csodálatosan érezte magát, nagyon szereti.

Ez a lány természetesen nem érintette meg minden fiúnak az állát. Ez a gesztus azért volt fontos a fiúnak, mert csak neki szólt.

Fiúk, ne felejtsétek, hogy Isten azt akarja, hogy ti tartsátok kézben a helyzetet. Magatokra kell vállalnotok a felelősséget. Ne menj el addig, hogy a lánynak nemet kelljen mondania! Úgy bánj vele, mint ahogy szeretnéd, hogy bánjanak azzal a lánnyal, aki egy nap a te feleséged lesz.

Néha szükséges lehet, hogy őszintén feltárjatok néhány tényt arról, milyen hatást gyakorol rád az együttlét. A lányoknak néha fogalmuk sincs arról, hogy felizgatnak egy fiút.

Frici és Zsanett nagyon szerették egymást. Már egy ideje együtt jártak, mikor Frici úgy érezte, itt az ideje, hogy beszéljen a lánnyal. Valami ilyesmit mondott: „Nagyon szeretlek, annyira, hogy jó volna mindig együtt lenni. De mikor így ülsz az ölemben, úrrá lesznek rajtam az érzéseim és félek, hogy nem tudom irányítani azokat. Légy szíves ülj át a te helyedre, úgy együk meg a hamburgert.” Frici vállalta a kapcsolatukból adódó ráeső felelősséget.

Szerelmeskedés közben megállni nem könnyű, de lehetséges. A lány mondhatja ezt: „Hú de éhes vagyok. Menjünk enni valamit!” Egy lány mesélte, hogy mikor kezdett náluk veszélyessé válni a helyzet, elfordította a slusszkulcsot, és ezt mondta: „Vezetsz vagy vezessek én?” Egy másik lány vészhelyzetekben a János 3,16-ot idézte.

Ha keresztyén vagy, mondhatod ezt is: „Lehet, hogy úgy tűnik, hogy egyedül vagyunk, de Jézus velünk van. Nem szeretnék semmi olyat tenni, ami megszomorítaná.”

 

Most dönts úgy, hogy nemet mondasz!

Lehet, hogy egy parkoló kocsiban mondasz nemet, de ezt a szívedben már jóval előtte el kell döntened. Már most fel kell készülnöd az ilyen helyzetekre.

Belekerülhetsz olyan helyzetbe, amikor valaki a másik nemből tudtodra adja, hogy szívesen lefeküdne veled, vagy segítene, hogy tapasztalatot gyűjts. Ha ilyesmi előfordul, az érzelmeid összekuszálódhatnak, és nem marad időd átgondolni, hogy reagálj. Tudnod kell előre, mi a teendőd!

Döntsd el magadban most, hogy értékes szerelmet akarsz, nem olcsó szexet. Most határozd el, hogy jövendő házastársad számára tartogatod magad.

Mikor nemet kell mondani, mondd határozottan és véglegesen! Ne viselkedj tutyimutyi módon! Soha ne engedd, hogy olyasmire bírjanak rá, amit nem akarsz megtenni, és amiről tudod, hogy helytelen. Itt nem csupán egy randevú sikere, hanem egész jövőd forog kockán. Nagymértékben múlik jövőbeli boldogságod azon a döntésen, hogy annak tartogatod-e magad, akivel egy nap összeházasodsz.

Tedd egyértelművé udvarlód számára, hogy nem áll szándékodban házasság előtt odaadnod magad senkinek. Mondd meg neki: „Egy nap férjhez megyek. Akkor a szex azzá lesz számomra, aminek Isten szánta. Nem vagyok hajlandó most összezavarnia dolgokat.”

 

„De nem akarom elveszteni”

A lányokat sokszor állítják ilyen döntés elé. „A barátom egyre jobban sürget. Tudom, hogy nem szabad, de nem akarom elveszteni.”

Lehet, hogy azt gondolod, hogy a legjobb mód egy fiú megtartására az, hogy mindenben engedsz neki. De lányok ezrei mondhatják el szomorú tapasztalatukat, hogy ez nem így működik. Ha egy lány enged, legtöbbször elveszti a fiút is és a tisztaságát is.

Sok lány nem érti, miért dobta a fiú, miután engedett neki. Az ok egyszerű: Sok fiút a hódítás izgalma fűti. Ha próbálkozásait siker koronázza, elveszti az érdeklődését, és továbblép, jöhet a következő. A szegény lány pedig egyedül próbálja összerakni életének darabjait.

Egy másik oka is van, miért hagyja el a fiú a lányt, ha az beadja a derekát. Nem tudja többé becsülni. „Olcsóvá” válik a szemében, magasabb igényekkel másik után néz.

Lányok, határozzátok el, hogy nemet mondotok a házasság előtti szexre, akkor is, ha ezzel elveszítitek azt a fiút, aki tetszik nektek. Mondd meg a barátodnak egyenesen: „Hiszem, jobban fogsz becsülni és szeretni, ha így marad a kapcsolatunk. De bárhogy legyen is, ennél maradok.”

Minden rendes fiú becsülni fog azért, hogy ragaszkodsz az általad fontosnak tartott értékekhez. Ha emiatt vesztesz el egy fiút, tudhatod, hogy nem szerelemet akart, hanem szexet. S ha elhagy ezért, biztos lehetsz benne, hogy nem ő Isten választottja számodra. Lehet, hogy nagyon szeretted, de nem ő az egyetlen a világon. Isten sok fiút teremtett, és megvan számodra a megfelelő.

 

A fiúknak is kell nemet mondaniuk?

Igen, feltétlenül. Sokan úgy gondolják, hogy külön értékrend van a fiúk és a lányok számára. Istennek azonban nincs kettős mércéje. Ugyanazt a tisztaságot várja el a fiúktól, mint a lányoktól. Nem sértheted meg Isten törvényeit anélkül, hogy ne szenvedd el a következményeit. A következőt egy fiú írta:

16 éves vagyok, és nagy gondom van. Lefeküdtem egy 16 éves lánnyal, akit komolyan szeretek. Nagyon szégyellem magam bűnöm miatt. A szüleim keresztyének, és megpróbáltak jól nevelni. Nagyon meg voltak döbbenve. Elvesztettem az egyetlen személyt, akit valaha szerettem a házasság előtti szex miatt.

Szilvi azt mondja, szeret, de a szüleimnek nem tetszik, mert nem helyeslik, amit tettünk. Őszintén szólva mindkettőnknek ez volt az első alkalom.

Mély sebet ejtett bennem a dolog, és Szilviben is. Nem tudom, mit tegyek... Szeretem, és nem akarom elveszteni...

Néha nem a fiú sietteti a dolgokat, hanem a lány akarja a szexet. Fiúk, ha engeditek magatokat csapdába ejteni, készüljetek fel egy életre szóló keserűségre, mert biztos, hogy részetek lesz benne. Az a bölcs, aki számol tettei következményeivel, és ennek megfelelően cselekszik. Ha bölcs vagy, megtanulsz nemet mondani vágyaidnak, a rámenős lányoknak, akiknek nincsenek erkölcsi értékeik és a csoportnyomásnak, hogy olyan dolgokat tegyél, amiket később szégyellni fogsz. Biztos, hogy erősek a nemi vágyaid, de te irányítsd azokat, s ne fordítva.

Az a fiú, aki uralkodik magán és vágyain, erős és megbízható férfivá érik, egy nap pedig jó férj lesz belőle. Meg fogja köszönni Istennek, hogy nem keveredett a házasság előtt szexuális kalandokba.

A legjobb mód arra, hogy nemet mondj, hogy nemet mondasz a pettingelésre. A pettingelés nem szexuális kielégülés, hanem szexuális izgatás. Nem elégít ki. Minél többet kapsz, annál többet akarsz.

A legtöbb fiatal, akinek volt nemi kapcsolata, soha nem akart addig elmenni. A lelkigondozók mindig ugyanazt a siránkozást hallják: „Tényleg nem akartunk addig elmenni!” Nem, nem akartak, de pettingeltek, és a vágyaik legyőzték őket.

Remélhetőleg már elhatároztad, hogy a házasság előtt nem keresel szexuális élményeket. Hasonlóan el kell döntened, hogy a pettingelést is kerülöd.

Ha nem szándékozol végigmenni az úton, mire jó, ha felébreszted a vágy tüzét, azt remélve, hogy időben meg tudsz állni? Kész vagy-e engedelmeskedni Istennek ebben is, vagy nem?

 

Kifogások

Ø „Mindenki ezt teszi” Ez egyszerűen nem igaz. Persze, sok fiatal játszik a szexszel. De minden iskolában és közösségben vannak olyanok, akik ezt nem teszik. Ha az utóbbiakkal tartasz, sok társra lelsz.

Fiúk és lányok, ne hagyjátok magatokat rábeszélni arra, amiről tudjátok, hogy nem helyes!

Egy lány könnyezve ment egy keresztyén tanácsadóhoz: „Mindig is várni akartam arra a fiúra, akit Isten szánt nekem, de el sem tudod képzelni, milyen nyomás nehezedik ránk. Egy barátom egy nap kinevetett azért, mert még szűz vagyok.”

– Nézd – mondta a tanácsadó. A te életedet neked kell élned, az övét neki. Ha tíz év múlva találkoztok, meglátod, ki lesz feljebb.

Ø „Összeházasodunk, amint tudunk.” Sok lány esett már ebbe a csapdába. A legjobb válasz erre: „Ha házasságról van szó, apa beszélgetni szeretne veled.”

Ø ”Nem tehetek róla.” Ejha! Szeretnél hozzámenni ahhoz, aki nem is tehetett arról, amit tett? Bármit mond, ne feledd, a szex soha nem muszáj. Nem fog semmilyen agykárosodást szenvedni. Mondd meg neki, hogy álljon fel, és fusson néhány kört.

Ø „Ha szeretnél, megengednéd.” Az a lány, aki azért enged, hogy a szerelmét bizonyítsa. csalódásnak néz elébe. Ez csak azt bizonyítja, hogy nem volt annyi esze és akarata, hogy nemet mondjon.

Ahogy már megállapítottuk, ha igazán szeretitek egymást, nem kell a szex a kapcsolatotok tartalmassá tételéhez. Sokféleképpen kifejezhetitek szereteteket. Ha a barátod ragaszkodik a szexhez, jobban teszed, ha másik fiú után nézel.

Ø „Csak most az egyszer!” Egyszer is sok helytelenül cselekedni. A szüzességed nagyon értékes. Csak egy személynek adhatod, és csak egyszer. Tartogasd a megfelelő személynek és időre. Az a személy legyen a házastársad és az idő a nászéjszakád.

 

Ne felejtsd el: nem kell minden érvre kidolgozott választ készenlétben tartani. Az, hogy nem akarsz valamit, elég ahhoz, hogy ne tedd meg. Ha úgy gondolod, hogy helytelen, akkor helytelen, bármit is tesznek mások.

Semmi jó nincs az erkölcstelenségben. Nem csak helytelen, de egyszerűen ostobaság is. Elveszi az önbecsülésedet, és lerontja a boldog házasságra szóló esélyeidet.

A tisztaság csodálatos dolog. A tisztaság hatalom. Azt jelenti, hogy jellemes vagy, amelyhez önbecsülés és bátorság párosul. Mindenki tudja, hogy sokkal több bátorság kell kiállni amellett, amiben hiszel, mint a többséget követni.

 

Isten útja a legjobb

Látnunk kell: Isten velünk kapcsolatos terve és a számunkra legjobb dolog egy és ugyanaz. Isten mindig a legjobbat kívánja nekünk. Minden „Ne tedd!”, szeretetének egy kifejezése. Szívén viseli legjobb érdekeinket. Isten nem azért ad szabályokat, hogy ne élvezhessük az életet, hanem azért, hogy a legteljesebben és a leghosszabb ideig élvezhessük azt.

Isten akaratát és útját választani nem mindig könnyű, de ez nagy nyereséggel jár. Julianna, egy fiatal lány, Isten akaratát és útját választotta életében. Bár úgy tűnt, hogy nagyon sok tizenéves kori élvezetből kimaradt, de megérte. Később egy barátja ezt írta róla:

Julianna nem a bűn útját követre fiatalkorában. Inkább úgy döntött, hogy egyedül marad, minthogy olyan bulikra járjon velünk, ahol elmerültünk a bűnben és az erkölcstelenségben.

Nézd meg Juliannát. Csodálatos élete és férje van, aki mélyen szereti. Egész szívéből boldog. Élvezi engedelmes életének gyümölcseit.

9 MEGÁLLAPÍTÁS  a házasság előtti szexről és a házasságról

 1. Könnyebben szakítanak azok a párok, akiknek a házasság előtt nemi kapcsolatuk volt, mint azok, akik ettől tartózkodtak. Ha egy lánynak mérlegelnie kell, engednie kell-e barátjának ahhoz, hogy megtartsa, valószínűbb, hogy akkor tartja meg, ha nem enged neki.

2. Sok férfi nem akar házasságot kötni azzal a nővel, aki már lefeküdt mással.

A szüzesség nagyban megnöveli annak az esélyeit, hogy valaki társául választ.

3. Szüzek általában boldogabb házasságokat kötnek, mint a „tapasztaltak”.

Annak az esélye, hogy boldog házasságot köss, határozottan jobbak, ha vársz a szexszel a házasságig.

4. Azok, akiknek házasság előtt már volt nemi kapcsolatuk, könnyebben elválnak.

Minél több partnered volt a házasság előtt, annál nagyobb az esélyed a válásra.

5. A „tapasztaltak” könnyebben követnek el házasságtörést, mint a tiszták.

Ismét: minél több alkalommal feküdt le egy lány valakivel a házasság előtt, annál nagyobb az esély, hogy házasságtörést fog elkövetni.

6. A nem szüzek könnyebben beleugranak egy rossz házasságba, mint a szüzek.

A szex elvakíthat. Azt gondolhatod, megtaláltad az igazi szerelmet, mikor csak a szex tartott titeket össze.

7. Aki házasság előtt nemi életet élt, azt sokkal kevésbé elégíti ki a szex a házasságban.

8. A házasság előtti szex rossz házasságba taszíthat.

Mivel össze akarnak házasodni, elkezdik a nemi életet. Később esetleg már elment a kedvük a házasságtól, de elkötelezték magukat. A bűntudat rossz házasságba taszítja őket.

9. A házasság előtti szex elronthatja a szexet a házasságban.

A bűntudat, félelem és az önbecsülés elvesztése a házasság előtti szex miatt elronthatja a nemi életet a házasságban.

 

 

Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Hogy mondj nemet? 6. lecke

 

Igaz vagy hamis?

1.    I   H    A nemi vágy nem bizonyítéka az igazi szerelemnek

2.    I   H    A fiúk szenvednek a legtöbbet egy irányítás alól kikerült szerelmi kapcsolattól.

3.    I   H    Isten útjának és akaratának választása mindig könnyű.

4.    I   H    Ha tényleg szeretitek egymást, akkor sem kell a házasság előtti szex ahhoz, hogy ezt megéljétek.

5.    I   H    Ha egy fiú azért hagy el egy lányt, mert nemet mondott a házasság előtti szexre, a lány biztos lehet abban, hogy nem ő Isten kiszemeltje számára.

6.    I   H    Mikor egy fiú azt mondja: „Szeretlek”, lehet, hogy azt érti alatta: „_________________

______________________________________________”.

7. Helytelen-e a pettingelés? __________ Miért? ______________________________________

_____________________________________________________ .

8. A pettingelés nem nemi, ________________________________, hanem nemi _____________

______________________________________________________ .

9. Isten erősen _________________________________________________ a pettingelést.

10. Sok kifogást hoznak fel, miért kell a házasság előtti szex. Ötöt felsoroltunk ebben a leckében. Válaszd ki, melyik szerinted a leggyakoribb, és mondd el, miért nem állja meg a helyét:__________________________ ____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________ .

Mi a legfontosabb, amit ebben a leckében megtanultál? ___________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________