Tíz ok, miért várjatok a házasságkötésig

Mindenkinek szüksége van arra, hogy szeresse valaki, aki fontos számára. Ez különösen igaz a fiatalokra. Az a tudat, hogy egy másik nemű személy vonzónak talál, megdobogtatja az ember szívét.

 

Mikor egy fiúban és egy lányban vonzalom támad egymás iránt, és több időt töltenek egymással, izgalmuk is növekszik. Rájönnek, milyen kellemes egymás érintése és simogatása. Ez felébreszti a szenvedélyüket. Rövidesen nemi kapcsolatra is gondolnak, hiszen így gondolkoznak: „Ha szeretjük egymást, mi rossz lehet a közösülésben?

Sok minden indokolja, miért tartózkodjatok a szexuális kapcsolattól a házasságkötés előtt. Röviden összefoglalva: Sokkal kevesebbet nyersz a házasság előtti szexszel, mint amennyit veszítesz.

Mit nyersz? Rövid élvezetet. Talán pár pillanatnyi örömet, de amit elvesztesz, az az egész életedre kihathat. Lássuk, mit veszítesz:

 

 1. A házasság előtti szex lerontja az esélyeid, arra, hogy megismerd az igazi szerelmet.

Végzetes hibát követ el az a lány, aki odaadja a testét azért, hogy valakinek a szerelmét elnyerje, vagy megtartsa.

A szerelem vezethet eljegyzéshez, házassághoz és szexuális közösséghez, de a szex nem vezet igazi szerelemhez. Ehelyett gyakran elveszíted az esélyedet arra, hogy megismerd az igazi szerelmet.

Egy tizenkilenc éves lány tisztán tartotta magát a középiskolában és a főiskola első évében. Már elég régóta járt egy fiúval, aki nagyon tetszett neki. Az utolsó éjszakán, mielőtt a fiú nyaralni ment volna, a lány odaadta magát neki. Azt gondolta: „Miért ne? Szeret engem, és én is szeretem őt.”

Mi történt? A nyár folyamán alig hallott a szerelméről. Mikor a fiú ősszel visszatért, kijelentette: „Csalódtam benned. Az utolsó esténk egy rémálom volt. Nagyon szégyellem magam miattad. Soha többé nem tudnék veled járni ezek után. Ez volt életem legnagyobb csalódása.”

 

2. A házasság előtti testi kapcsolat meggátol abban, hogy megismerd Isten legszebb ajándékát.

A nemi közösüléssel kapcsolatos egyik téves elképzelés, hogy az csak testi igény, amit bárkivel élvezni lehet. Ez az elképzelés figyelmen kívül hagy néhány a teremtés rendjével összefüggő tényt. Ez a nemi közösülés kiárusítása és jelentéktelenné tétele.

A közösülés nem csak testi aktus. A nemi közösülés során egy másik személlyel eggyé válsz. Ebben az intim kapcsolatban életed egy része örökké a társadé, az ő életének egy része pedig a tied lesz. Amikor később megházasodsz, rádöbbensz, hogy 100%-ig nem tudod magadat a házastársadnak adni. Miért? Mert egy részedet már másnak (másoknak) adtad. Esztelenség ezt a tényt figyelmen kívül hagyni, mert ez is arra utal, hogyan teremtett Isten bennünket. 

 

3. A házasság előtti közösülés megsebezi az önbecsülésedet.

A Biblia kijelenti, hogy a fiatalnak tisztelettel kell bánnia a testével és nem szabad követnie az erkölcstelenek útját. A fiatalság tisztasága megfizethetetlen tulajdon. Sajnos sokan erre csak akkor döbbennek rá, amikor már túl késő.

Néha egy lány a szerelemre kiéhezve összetéveszti a fiú szexuális vágyait azzal a szerelemmel, amit ő keres, és ezért odaadja magát. Ilyenkor leggyakrabban a fiú igazából nem szereti és becsüli a leány személyiségét. Szexet akar, a lány pedig kapható rá. Arra használja a leányt, hogy megkapja, amire vágyott. Egy idő múlva azután megunja a lányt. Olyan számára, mint egy olcsó, hibás, leszállított árú portéka.

Hova is meneküljön máshova a szeretetet kereső lány, mint egy másik szexre áhítozó fiúhoz. Leértékeltté válik a saját és a mások szemében is. 

 

4. A házasság előtti közösülés egész életre szóló bűntudatot okozhat.

 Isten lelkiismeretet adott neked, és meg kell tanulnod hallgatni rá. Egy 42 éves nő írta: „Amikor fiatal voltam olyan bűnökbe estem, amik megmérgezték az életemet. Ezeket a titkos bűneimet tizenéves koromban követtem el. Bűntudatomban csak sírtam és sírtam. Bárcsak Isten békességet adna, és elvenné életem szörnyű vétkét!”.

Talán kapsz pár pillanatnyi „túláradó élvezetet” a házasság előtti szexszel, de vajon megéri-e ezt az árat fizetni érte?

 

 5. A házasság előtti közösülés nagy csalódást okozhat.

Vajon tényleg olyan izgalmasnak és kápráztatónak találják-e a fiatalok a nemi közösülést, mint amilyennek elképzelték? A válasz: Nem!

Egy nagy klinikán a házasság előtti szexuális kapcsolatról végeztek felmérést leányanyák közt. A következő kérdést tették fel nekik: „Milyennek találta a nemi közösülést? Élvezetesnek, kiábrándítónak vagy kellemetlennek?”

50 százalékuk mondta kiábrándítónak, 30 százalék, pedig kellemetlennek. Csak 20 százalékuk vallotta kellemesnek.

A megfelelő körülmények között a közösülés olyan, amilyennek Isten szánta: izgalmas és mámorító. Házasságon kívül azonban legtöbbször csak csalódást okoz. Egy tizenhat éves terhes lány így nyilatkozott:

Amit a könyvekben a szerelemről olvasol, nem más, mint egy rakás hazugság. Nem gyengéd, nem édes, és nem tart semeddig. Irtózatos és megsebez. Az összes forgatókönyvírót le kellene csukni azért a sok szemétért, amit holdfényről, meg alkonyi rózsakerti sétákról ír. Mi több, a romantikus összeborulások és a szenvedélyes ágyjelenetek, a másnapi boldog ébredések... – mind hazugság. Fájdalmas, nagyon fájdalmas, ha nem vagy még belefásulva. Szörnyen érzed magad másnap reggel, amikor a barátod rád sem néz. 

 

6. A házasság előtti közösülés veszélyes

A házasság előtti szexuális kaland nemi betegségek veszélyével is együtt jár. Egy „tapasztalt” lány (nem prostituált!) egész sor ilyen betegség forrása lehet. Hasonlóképpen fiúk is. Nemi betegségek komoly fertőzést, vakságot vagy akár halált is okozhatnak. Hasonló bajokat okozva átkerülhetnek a gyermekeidre, és nem mindegyikre van orvosság. Egy lány, akinek csak egy fiúval volt szexuális kapcsolata, azt gondolta, biztonság­ban van. Szörnyen megdöbbent, mikor orvosa elmondta neki, hogy megfertőződött. Egy „nemi nyomkereső” kiderítette, hogy a fiú csak egy másik lánnyal feküdt le, aki viszont öt másik férfivel, ők azonban tizenkilenc nővel, köztük néhány prostituálttal. A lány, aki azt gondolta, hogy egy személyre szóló a kapcsolata, azon az egy személyen keresztül legalább 92 másik személlyel került érintkezésbe. 

 

7. A házasság előtti közösülés összetörheti egy lány életét

A házasságon kívüli szexuális kapcsolatban élő fiataloknak meg kellene kérdezniük maguktól: „Mit teszünk, ha terhesség lesz a vége?”

Valaki így számolt be egy látogatásáról egy leányanyaotthon­ban: „Soha nem felejtem el azoknak a lányoknak az arcán a kétségbeesést. Nem tudják, mit hoz a jövő, hogy megismerik-e valaha az igazi szerelemet, vagy lesz-e valaha boldog otthonuk.”

Nem csak a „könnyen kapható” lányok esnek teherbe, hanem a „rendesek” is. Az abortusz könnyű megoldásnak tűnik a nem kívánt terhességre, pedig nem az. Szörnyű bűntudatot okozhat, amely az egész életeden át elkísér. A következő levél egy családi történetet mond el:

1982 júniusában rájöttem, hogy terhes vagyok. 18 éves voltam, és 2 hónap volt még a főiskola kezdetéig. A barátom keresztyén volt, mint én, és az abortusz mellett döntöttünk, mert nem akartunk összeütközésbe kerülni a családunkkal és a barátainkkal. Ez látszott „könnyebb” útnak.

A műtét után sok lelki fájdalmam támadt. Sokat sírtam, és megbántam, hogy így döntöttem. A mai napig gyakran térdre esve zokogok, kérve az Úr kegyelmét, mert oly nagyot vétettem. Sokat bánkódom és tépelődöm, vajon ad-e Isten még egy esélyt Ő szerető Isten, ezt teljes szívemből hiszem. Mégis rettenetes nehéz rossz lelkiismerettel együtt élni. Úgy érzem, Isten elhagyott, és nagyon elbizonytalanít a rémes múlt.

Megbocsát-e Isten? Hiszem, hogy megbocsát, de érzem a bűnöm súlyát 

 

8. A házasság előtti közösülés nagy problémákat okozhat

lehet, hogy a fiú azt mondja: „Ha teherbe esel, legfeljebb összeházasodunk.”

Lehet, hogy így lesz, de a házasság komoly dolog. Terhekkel jár, amire talán még nem vagy felkészülve. A házasság nem csupán holdfényből, romantikából és rózsákból áll. Beletartoznak a szürke hétköznapok, a pelenkák és a mosatlan edények is. Gondolkozz el a következő levélen:

„17 éves vagyok, és már tönkre ment az életem. Tamással már hat hónapja jártunk együtt, és olyan dolgokba kezdtünk, amihez nem volt jogunk Teherbe estem.

Mindketten abbahagytuk az iskolát, és összeházasodtunk. A rokonaim azt javasolták, legjobb, ha elköltözünk a városból. Így is tettünk. Utálom az életet. és azt, amit Tamással tettem. A baba állandóan sír és Tamás idegeire megy. Sokat iszik, de nem tudom hibáztatni. Egy szemétkupac közepén élünk, nincs pénzünk bébiszitterre. mozira vagy rendes ruhára. Tamás soha nem mond semmit, de tudom, hogy utál mert miattam került ebbe a helyzetbe. Attól tartok, a babát is utálja. Soha nem veszi fel, és nem törődik vele.

Néha úgy tűnik, ez az egész egy rossz álom. Szeretnék reggel otthon az ágyamban ébredni, felöltözni, és indulni az iskolába a többiekkel, akiket annyira szerettem, de jól tudom, hogy azok a napok számomra véget értek, és én nem menekülhetek ebből a helyzetből.

Nem akarok tanácsot kémi. Azzal én már elkéstem. Abban a reményben írok, hogy kinyomtatják ezt a levelet, hogy más tizenévesek – akik azt képzelik magukról, mint én is annak idején, hogy mindent tudnak – tanuljanak belőle.

Egy 17 éves roncs 

 

9. A házasság előtti nemi kapcsolat rossz házasságba kergethet.

Ha valakivel házasság előtt szexuális kapcsolatot létesítesz, azt hiszed, megtaláltad az igazi szerelmet, miközben csak a testi vonzalom izgalmát érzed.

Összeházasodtok, és rájössz, hogy nem a megfelelő embert választottad. Túl későn veszed észre, hogy nem igazi szerelem hozott össze a férjeddel, hanem csak testi vonzalom. 

 

10. A házasság előtti testi kapcsolat tönkreteheti a házasságod.

Néhányan úgy vélik, az esküvő után minden rendbe jön. De ez nem így van. Boldog és sikeres házasságot még a legoptimálisabb külső körülmények közt sem könnyű kialakítani. Ha meg rosszul kezdődik, szinte lehetetlen.

A házasság előtti szexuális kapcsolat nagyon lecsökkenti a boldog házasság esélyeit. Az egyik ok az, hogy akik házasság előtt könnyelműen bántak a szexszel, hajlamosak a házasságban is ezt tenni. Soha nem elégedettek, mindig új élvezetre vágynak.

Előfordul, hogy a házasság előtt együtt élők összeházasodnak és látszólag jól ki is jönnek egymással.

Azonban a kétség és bizalmatlanság magvait elvetették, s azok később keserű gyümölcsöt teremnek.

Egy húsz éve házasságban élő pár tanácsot kért, hogyan lehetne megmenteni a romlott házasságukat.

A feleségem nem bízik bennem – nyilatkozta a férj.

Te sem bízol bennem – vágott vissza a feleség. – Sohasem bíztunk egymásban.

Miért nem? Mert házasság előtt szexuális kapcsolatba kerültek. 20 év gyanakvásban és bizalmatlanságban telt el, végül pedig zátonyra futott a házasságuk.

 

A házasság előtti nemi kapcsolat helytelen.

Tíz gyakorlati okot néztünk meg, miért rossz a házasság előtti nemi kapcsolat. De van egy fontosabb ok is, mint ez a tíz:

Azért helytelen, mert Isten megparancsolta, hogy tartózkodjunk ettől. Az Ő szava pedig megváltozhatatlan. Egyszerűen kijelentette, hogy a házasságon kívüli nemi kapcsolat bűn. A Biblia paráznaságnak nevezi. Ez minden bűn kézül az egyik legkárosabb.

A Bibliában ezt olvassuk: „Kerüljétek a paráznaságot! Aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik” (1Kor 6,18).

Isten azt akarja, hogy lássuk, a házasságon belüli testi közösséget szentnek és tisztának tekinti, és az áldása nyugszik rajta. Isten elítéli azokat, akik paráználkodnak, vagy házasságot törnek. A Biblia ezt írja: „Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta! A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten.” (Zsid 13,4).

A Biblia kijelenti, hogy a házasságon kívüli nemi kapcsolat, és annak bármiféle abnormális vagy fajtalan formája rossz. Gyakran hallható: „Ma már más időket élünk!” Ez igaz, de sem Isten, sem pedig az e dolgokról való felfogása nem változott. A Biblia így ír erről: „Vagy nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Isten országát? Ne tévelyegjetek: sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem bujálkodók, sem fajtalanok... nem fogják örökölni Isten országát.” (1Kor 6,9-10)

 

Isten a legjobbat akarja nekünk.

Sok fiatal nem érti, miért tiltja Isten a házasság előtti testi közösséget. Néhányan azt hiszik, Isten azt akarja, hogy egyáltalán ne is élvezhessük a szexet, de ez egyáltalán nem igaz.

Az igazság az, hogy Isten nem azért adott parancsolatokat a szexszel kapcsolatban, hogy ne élvezhessük, hanem hogy a legtejesebben és legtovább élvezhessük.

Hogy ezt szemléletessé tegyem, elmondok egy példát. A világ egyik leggyorsabb vasútját Japánban találjuk. Ezek a vonatok általában 280 km/óra sebességgel közlekednek, de elérhetik a 450-500 km/órás sebességet is!

Miért tudnak így száguldani ezek a vonatok? Azért, mert kitűnően megtervezett és szakértők által megépített síneken futnak. A pálya teszi lehetővé a vonat számára, hogy a legnagyobb sebességgel közlekedjen.

Tegyük fel, hogy egy vonat azt mondja magában: „Unom már ezeket az ósdi síneket. Annyira korlátoznak. Szabad akarok lenni, hogy oda mehessek, ahova akarok, és azt tehessek, amit akarok.” Ezzel a vonat leugrik a sínről és nekiindul a rizsföldeknek.

Most már teljesen szabad – nem köti a pálya. Az igaz, hogy teljesen szabad, de most már nem tud nagy sebességgel száguldani. Pontosabban egyáltalán nem fog száguldani, hanem megragad a sárban, és ott is marad, míg egy nála nagyobb erő ki nem emeli onnan, meg nem tisztítja, és vissza nem teszi a pályára.

Így van ez a szexualitással is. Isten „síneket” fektetett le, de nem azért, hogy ne élvezhesd, hanem azért, hogy teljesebb formában és a legtovább élhess vele. A Sátán felkínálja a sínekről való leugrás izgalmas szabadságát, de csak a sárban fogsz kikötni.

Ha Isten terve az, hogy házasságban élj, ő teremtett hozzád illő társat is. Ha majd az esküvődön végigvonulsz a templompadok között, hogy a szent Isten előtt tégy fogadalmat párodnak, boldog leszel, hogy tisztán megőrizted magad neki.

De mi van, ha már kisiklottam? Van még remény számomra?

Igen, van: Jézus Krisztus ki tud segíteni a bűnöd mocsarából, meg tud tisztítani, és sínre tudja tenni az életedet.

Egyszer vallási vezetők egy házasságtörő asszonyt vittek Jézushoz. Lábai elé lökték, és azt mondták: „Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen kapták. Mózes azt mondja a törvényben, hogy az ilyen asszonyt meg kell kövezni (köveket rádobálva megölni). De te mit mondasz?”

Ezeket az embereket nem érdekelte az asszony. Ő csak eszköz volt arra, hogy Jézust bajba keverjék. Ha Jézus azt mondja, hogy ne kövezzék meg, megszegi Mózes törvényeit. Ha azt mondja, hogy végezzék ki, a római jog miatt kerül bajba.

Az Úr Jézus nem válaszolt rögtön. Letérdelt, és írni kezdett a homokba. Amikor ezek az emberek tovább követelték a választ, felállt és ezt mondta: „Aki közületek még soha nem vétkezett, az dobja rá az első követ!” A vádolóknak megszólalt a lelkiismerete, és egymás után eloldalogtak. Az Úr Jézus megbocsátott az asszonynak, és azt mondta neki: „Menj, és többé ne vétkezz!”

Jézus neked is meg akar bocsátani, és Isten szemében tisztává akar tenni. A kereszten drága vérét ontotta, hogy megbocsátassanak a bűneid. Vére minden bűnödtől meg tud tisztítani. A Biblia ezt mondja: „...Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” (1Ján 1,7)

Bátran mehetsz Jézushoz. Megbocsátott a házasságtörésen kapott asszonynak is. Ő a „bűnösök barátja”, ezért hív magához: „...aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.” (Ján 6,37)

A te dolgod az, hogy bűneiddel hozzá menj, Ő pedig kész befogadni téged. Nem csak megbocsátja a bűneidet, hanem meg is tud szabadítani minden bűntől, aminek rabja vagy. Így mondta: „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” (Ján 8,36)

Ha igazán szeretnéd ezt, csendesedj el az Úr előtt. Mondd el neki bűneidet. Mondj el neki mindent őszintén. Nem fog visszautasítani. Köszönd meg, hogy meghalt érted a kereszten. Kérd meg, hogy tisztítson meg drága vérével, amit érted ontott.

Szerezz egy Bibliát vagy egy Újszövetséget, és kezdd el olvasni a János evangéliumát. Olvasás közben húzd alá a „hisz”, „hinni”, stb. szavakat. Különösen figyelj a következő versekre:

Jn 3,16-18; Jn 5,24; Jn 1,10-12; Jn 3,36; Jn 6,37; Jn 20,31.

Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Tíz ok, miért várjatok a házasságkötésig 3.lecke

 

Minden kérdés két részből áll. Először töltsd ki az üres helyet, majd karikázd be, hogy szerinted igaz vagy hamis az állítás!

 

1. A házasság előtti szex..............................az esélyeid, arra, hogy megismerd az ..........................................................................................................

 

I    H   Ha belemész a nemi kapcsolatba, biztos, hogy elnyered valakinek a szerelmét. 

 

2. A házasság előtti szex .................................................... abban, hogy megismerd ...........................................................................................................

 

I    H   Nem tudod 100%-ban a házastársadnak adni magad, ha volt már mással nemi kapcsolatod. 

 

3. A házasság előtti szex ........................................ az ..................................................................................................................................................................

 

I   H   Ha egy lány odaadja magát egy fiúnak, leértékelődik a saját és mások szemében. 

 

4. A házasság előtti szex .......................................................................................... okozhat.

 

I    H   A keresztyén ember lelkiismerete idővel elaltatható. 

 

5. A házasság előtti szex .......................................................................................... okozhat.

 

I   H   Egy nagy klinikán a legtöbb leányanya azt mondta, hogy a házasság előtti szex kellemes volt. 

 

6. A házasság előtti szex .............................................................. .

 

I   H   Házasság előtti szex nemi betegséget okozhat. 

 

7. A házasság előtti szex ..................................... egy lány .................................................. .

 

I   H   Az abortusz könnyű megoldás a nem kívánt terhességre. 

 

8. A házasság előtti szex ............................................ problémákat ..................................... .

 

I   H   „Ha terhes leszel, még mindig össze tudunk házasodni.” Ez az ígéret senkit nem jogosít fel a házasság előtti nemi életre. 

 

9. A házasság előtti szex ........................................................ ba ......................................... .

 

I   H   Ha egy fiú és egy lány igazán szerelmesek, akkor nem baj, ha kipróbálják a szexet, hisz úgyis összeházasodnak majd. 

 

10. A házasság előtti szex ...................................................... a­ ........................................... .

 

I   H   Házasság előtti szex növeli a boldog házasság esélyeit.