Randizás

Tizenévesnek lenni többek között azért is izgalmas, mert a fiúk kezdik felfedezni a lányokat Az a cingár bakfis, akit régebben annyit ugrattál, hirtelen a női szépség megtestesítőjévé válik. Egyszer csak élvezed a társaságát.

A társkeresés olyan természetes, mint hogy a nap reggel felkel. Ezzel jár együtt a randevú, amikor egy megbeszélt időpontban találkozol egy másik nembeli személlyel. Mindenki vágyik valakire, akivel beszélgethet, akivel megoszthatja örömét és bánatát.

Többféle randevú van. A „csoportos randevú” alkalmával több fiú és lány találkozik. Mikor csak két pár megy valahova, az a „kettős randevú”. A „személyes randevú”, mikor a fiú és a lány kettesben megy valahova.

Az első találkozások általában csoportosak. Kirándulás, közös korcsolyázás, iskolai programok és gyülekezeti összejövetelek ideálisak az első randevúra. Így egyszerűbb, nem kell neked vezetned a beszélgetést. A következő lépés a közös program egy másik párral. Később kerülhet sor a „magányos” randevúra. Egy fiatal lány első találkái ne legyenek magányosak.

 

A randevúzás előnyei

A randevú nem csak kellemes, hanem valódi haszna is van: Megtanulod, hogyan mozogj társaságban. Először kényelmetlen lehet egyedül lenni egy lánnyal vagy egy fiúval, de később feloldódsz, hogy ne legyél gátlásos és fesztelenül, természetesen viselkedj a másik nembelivel.

A randevúzás segít kifejleszteni a személyiségedet. Megtanulod, hogyan viszonyulj a különböző helyzetekhez, hogy növekedj és fejlődj a kapcsolataidban.

A randevúzás segít a párválasztásban. A legtöbb fiatal szeretne egy nap megházasodni. A baráti együttlétek módot adnak arra, hogy találkozz az esetleges későbbi házastársaddal. Segít abban, hogy eldöntsd, milyen társat szeretnél a házasságban.

 

A randevú veszélyei

A randevú veszélyes is lehet annyiban, hogy olyat tehetsz, ami komolyan lerontja a jövőbeli boldogságodat és egy sikeres házasság esélyeit. A fiatalok hajlamosak ezt gondolni: „Az egész élet előttem van még. A mostani döntéseim nem sokat számítanak.”

De igen, számítanak. Magatartásod és tetteid meghatározzák a hátralévő életed és jövendő házasságod minőségét.

 

Kivel randizz?

Amikor randira készülsz valakivel, bizonyos értelemben elfogadod azt a személyt. Egy lánynak tudni illik valamit arról a fiúról, akivel randizni megy, például milyen a híre, a körülményei.

Minden lánynak meg kell tanulnia, hogy jobb otthon maradnia, mint a nem megfelelő fiúval randevúznia. Ugyanez igaz a fiúkra is.

Előfordul, hogy egy lányt megkér a barátnője, hogy menjen el vele egy „vak randevúra”. Ez egy olyan fiúval való találkozást jelent, akit az illető lány még soha nem látott. Lehet ez egy csodálatos találkozás is, de kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz. Csak olyannal randevúzz, aki hasonlóképpen gondolkodik, és hasonló dolgokban hisz, mint te. Veszélyes lehet olyannal barátkozni, akinek mások a hitbeli elképzelései, mint neked.

 

Hogy szólítsak meg valakit?

A fiatalok általában szívesen randiznának. A fiúk azon törik a fejüket, hogy hívják meg a lányt, a lányoknak pedig az a gondja, hogy bírják rá a fiút, hogy randevút kérjen.

Fiúk, tietek az első lépés! Úgy illik, hogy a fiúk kezdeményezzenek. Ezt jó előre meg kell tenned. nem az utolsó pillanatban. Beszélj érthetően és tűnj magabiztosnak!

A meghívás legyen udvarias és lényegre törő. Például ha telefonálsz: „Hello Márti! Jancsi vagyok. Van kedved péntek este koncertre jönni velem?”

Ne kérdezz ilyeneket: „Van programod péntek estére?” Joga van tudni, mit akarsz, mielőtt válaszol. Mindenképp nevezd meg a program típusát, hogy tudja, mit vegyen fel. Közöld az időpontot és a helyet is, hogy tudathassa a szüleivel. Ha a programban bármilyen változás van, értesítsd őt is és a szüleit is.

Ha egy lány visszautasítja a meghívásod, fogadd el. Mondd ezt: „Talán majd máskor” – vagy valami hasonlót. Nem tartozik feltétlenül rád, miért utasítja vissza.

 

Hogy mondjak igent a meghívásra?

A lány válasza legyen udvarias. Ha elfogadja, tudassa a fiúval, hogy értékeli a meghívást, és örömmel tart vele. Ha nem, akkor egyszerűen mondhat ilyesmit: „Sajnálom, de nem tudok elmenni, de köszönöm, hogy hívtál.” Ha jó oka van rá, miért nem tud menni, elmondhatja a fiúnak, de ne hazudjon.

Lányok, nem kell mindenki meghívását elfogadnotok. Ha nem akartok elmenni, elég, ha ennyit mondotok: „Köszönöm, hogy meghívtál, de most nem alkalmas.” De ha egyszer elfogadtál egy meghívást, ne mondd le valami „jobbért”, ami közbejön.

Tudasd a szüleiddel, hova mentek, és mikor érsz haza.

 

Helyes viselkedés a randevún

Fiúk, menjetek be a lányért, ne fütyüljetek fel az utcáról és ne a kocsiból dudáljatok!

Ha otthon vannak a szülei, mondd meg nekik, hova mentek, és kérdezd meg, mikorra legyen itthon a lányuk. Lányok, ebben ti is megállapodhattok a fiúval. A fiúk általában nem sokra tartják azokat a lányokat, akiket bármikor bármeddig elvihetnek.

Hacsak nincs más megegyezés, a fiú fizeti a költségeket. Ilyenkor a lány ne próbáljon besegíteni. Ha megosztják a költségeket, a lány adja oda előre a részét.

Az étteremben a fiú megkérdezi a lányt, mit kér, de a fiú rendel. Fiúk, legyetek őszinték a költségvetésetekkel kapcsolatban! Lányok, ti pedig legyetek tekintettel a fiú anyagi helyzetére!

Fiúk, ha megváltozik a terv az úti célra vagy a távolmaradási időre nézve, szóljatok haza a szülőknek. Ezt a korrektséget mindkét szülőpár értékeli.

 

A fiú dolga, hogy a lányt a megbeszélt időre hazakísérje, de ne induljon addig haza, míg a lány el nem köszön tőle, és be nem ment a házba. Tehát lányok, itt rajtatok van a sor. Valami ilyesmit kell mondani: „Örültem az estének. Köszönöm, hogy meghívtál.”

 

Mi van, ha nem jársz senkivel?

Nem minden fiatal randevúzik, a középiskolásoknak körülbelül csak a fele. Ha te a másik feléhez tartozol, attól még nem dől össze a világ.

Légy kedves, őszinte és tanúsíts érdeklődést mások iránt. Törekedj a testi és gondolati tisztaságra. Ha nem vagy „nagy koponya”, légy szorgalmas. Nem mindig a legtehetségesebbek nyernek, hanem, akik kitartóak és beleadnak mindent.

Próbálj meg kiemelkedni valamiben a többiek közül. Tanulj valamilyen hangszeren vagy tanulj meg valami mást, ami önbizalmat ad. Ne spórolj a kedves szavakkal és mosolyogj sokat. Nem a szép külső tesz széppé. Kedves, szelíd arc, barátságos viselkedés, belső értékek a legjobb kozmetikumok.

Fejleszd a személyiséged és készségeidet. Igyekezz, hogy derék ember váljon belőled. Ha Istennek az a célja, hogy megházasodj, bizonyára találkozni fogsz azzal, akit neked szánt! Érdemes kivárni.

 

Mit csináljatok a randin?

A randevú fő célja, hogy megismerjétek egymást. Talán egy nap ő lesz a párod. Természetesen meg kell ismerned azt, akivel egy életre elkötelezed magad.

A csókolózás – bármilyen élvezetes – nem út a megismeréshez. Vannak párok, akik éveken át együtt járnak, hetente háromszor-négyszer találkoznak, s mikor összeházasodnak, rádöbbennek, hogy nem is ismerik egymást.

Ennek elkerülésére próbáld jobban megismerni a másikat, mielőtt szorosabb kapcsolatot alakítanátok ki. Nem azzal ismered meg, hogy tévét néztek vagy moziba mentek. Legyél kreatív, és találj ki más programokat. Például süthettek együtt valamit, vagy kertészkedtek, vagy látogatóba mentek. Játsszatok együtt! Ki-ki mondja el, milyen dolgokat tart fontosnak. Egy ilyen beszélgetés során nem ismered meg a másikat:

– Szeretlek.

– Én is szeretlek.

– Szép a szemed.

– Nekem is tetszik a tied...

Ne beszélj folyton magadról, hacsak nem kérnek meg rá. Ugyanakkor fontos a másikat meghallgatni, hogy mi érdekli őt. Mondd el neki, mennyire örülsz, hogy vele lehetsz.

 

Csók az első randevún?

Mit jelent számodra egy csók? Sokan egyfajta köszönetmondásnak tekintik. Inkább szavakban mondj köszönetet!

Ha elterjed rólad, hogy már az első randevún kész vagy csókolózni, minden fiú azt fogja várni, hogy ezzel kezdd. Ha már a kezdet kezdetén csókolóztok, mit tesztek majd, ha elmélyül a kapcsolatotok?

Tartogasd a csókot különleges eseményként egy különleges személy számára. Ha könnyen osztogatod, akkor olcsó és jelentőség nélküli lesz.

 

Együtt járás

Ilyenkor csak egyvalakivel randizol. Ha nem vagy még tizennyolc éves, nem jó, ha jársz valakivel. Egyikőtöknek sincs még olyan emberismerete, hogy eldöntse, ki az igazi.

Az együtt járásnak vannak előnyei és hátrányai. A lány szempontjából az egyik előny, hogy mindig van valakije, akivel találkozhat. Nem kell gyötrődve a telefonra várnia. Nyugodtan alhat abban a tudatban, hogy barátjára mindig számíthat, ha el akar menni valahova.

A fiú számára is kényelmes. Nem kell a konkurenciával harcolnia. Kíméli a pénztárcáját is, hiszen nem kell minden héten ezreket kiadnia, hogy megnyeljen egy új lányt. Az a veszély sem áll fenn, hogy visszautasítják, és pár nélkül marad.

Elég kényelmesnek hangzik, de vannak hátrányai és veszélyei is.

Az együtt járás egyik hátránya az, hogy természetesnek tartjátok, hogy számíthattok egymásra. Hanyag szokásokat vesztek föl. Miért legyek udvarias, ha úgyis tudom, hogy velem jön?

A másik hátrány, hogy ezzel elszigeteled magad a többiektől. Kikerülsz a forgalomból. Ebben a korban kellene minél többet megtudnod másokról. Ha több személlyel barátkozol, több személyiséget ismersz meg, megtudod, mit szeretsz, és mit nem kedvelsz másokban. Ezt fontos tudni, mikor párválasztásra kerül sor. Az együtt járás veszélye az, hogy gyakran nemi kapcsolathoz vezet. Legtöbben nem szándékoznak eddig elmenni, de a gyakori közeli érintkezés, bizalmaskodáshoz vezet. Talán azt gondolod, te nem vagy olyan. Talán nem, de minden évben fiatalok ezrével történik meg, és veled is megtörténhet.

 

Hogy szakítsak?

Ha többszöri találkozás után rájössz, hogy nem ő az igazi, akkor szívesen abbahagynád, hogy mással is megismerkedhess. Hogy szakíts meg egy kapcsolatot úgy, hogy ne ejts mély sebet?

A szakítás mindig fáj, de van néhány dolog, ami segíthet. Ne hagyj ott valakit minden magyarázat nélkül. Mikor szakítani akarsz, ne telefonálj, és ne levelet írj, hanem személyesen beszélj vele.

Legyél őszinte, de kedves is. Legyél rövid, de ne mondj olyat, ami megsértheti a másikat. Ha nem vagytok egymáshoz valók, előbb vagy utóbb rájöttök, hogy az volt a legjobb, hogy szakítottatok.

Miután szakítottál, ne híreszteld el a részleteket a barátaid közt. Ne is beszélj róla.

 

12 szabály a nehézségek elkerülésére

Néhány egyformán szól fiúknak és lányoknak is. Némelyik kifejezetten a fiúknak szól, mások kifejezetten a lányoknak. Kezdjük azokkal, amik mindkettőnek szólnak:

1. Tanulj meg nemet mondani! A legfontosabb dolog, amit egy fiatalnak meg kell tanulnia az, hogy nemet tudjon mondani. Tanuld meg határozottan és véglegesen kimondani. Mondj nemet a társaságnak, ha helytelenül jár el. Mondj nemet az erkölcstelen fiúnak vagy lánynak, aki megpróbál magával rántani. Mondj nemet saját vágyaidnak.

2. Döntsd el, milyen elvekhez ragaszkodsz! Határozd el, hogy akkor is kitartasz mellettük, ha ezzel elveszted a másikat.

3. Határozd meg előre a hazaérkezés időpontját Akkor is szabj határt magadnak a kimaradásban, ha ezt a szüleid nem teszik meg. Céltalan lődörgés az éjszaka közepén bajhoz vezethet.

4. Ne álljatok meg az autóval „egy kis beszélgetésre”! Több veszélyt is rejt magában. A legbiztosabb és legjobb hely a beszélgetésre a lány szobája, feltéve, ha szülei otthon vannak.

5. Ne pettingelj! A pettingelés olyan, mint a marihuána – mindig több kell belőle. Ne alacsonyítsd le magad senki kedvéért.

6. Ne gerjeszd fel a másik vágyait! Bűn olyan szexuális vágyakat felébreszteni, amiket nem elégíthetsz ki Isten parancsolatainak megszegése nélkül.

7. Őrizd a gondolataidat! Tartsd magad távol a szennyes olvasmányoktól, a rossz filmektől. A tiszta tudat megfizethetetlen. Nem lehet tiszta a gondolatvilágod, ha szemetet öntesz bele.

 

Különösen lányoknak

8. Okosan válogasd meg a barátaidat! Ne menj el egy fiúval. amíg be nem mutattad a szüleidnek, vagy ha édesapád vagy bátyád nem ért vele egyet. A férfiak jobban ismerik a férfiakat, mint a nők. Hasonlóképpen a nők jobban látják, milyen egy másik nő, mint a férfiak.

9. Vigyázz, hogy öltözködsz! Mondhatsz valamit a száddal és valami egész mást azzal, ahogy öltözködsz.

10.Ne sétálj bele szándékosan a csapdába! Ne menj fel a barátodhoz vagy hozzátok, ha senki nincs otthon. Sok fiatal semmi rosszra nem gondol, de sokan tapasztalták már keserűen, hogy nagyobb volt a kísértés annál, mint amit le tudtak volna küzdeni.

 

Különösen fiúknak

11.Végezz nehéz testgyakorlatokat minden nap! Jobban fogod magad érezni, és könnyebben uralkodsz nemi vágyaidon. A testmozgás során felszabadulnak felesleges energiáid, és könnyebben érzed magad utána. Az a fiú, aki két órát töltött foci- vagy kosáredzésen, vagy lefutott nyolc kilométert, nem valószínű, hogy este még lányok után fog járni.

12.Vedd át a vezetést lelki ügyekben! Isten ugyanazt a tisztaságot kívánja meg a fiúktól, mint a lányuktól. Isten azt is elvárja a férfitől, hogy lelki vezető legyen. Miéit ne kezdenéd el már most, még az ismerkedés idején?

 

Egy kitűnő, követésre méltó tanács: Ne tégy semmi olyat egy lánnyal, amit te se szeretnél, hogy bárki a jövendő feleségeddel tegyen.

 

Mit értékelsz a barátodban/barátnődben?

Mit tartanak fontosnak a fiúk?

Egy felmérésben azt olvashatjuk, hogy a fiúk szerint a következő tíz dolog a legfontosabb érték egy lányban:

1. Jó beszélgetőtárs

2. Vonzó

3. Nőiesen viselkedik

4. Ápolt

5. Nem túl követelőző

6. Pontos

7. Jó személyiséggel bír

8. Barátságos

9. Jó humorérzéke van

10. Érett hozzáállásában és viselkedésében (nem a vihogós típus)

 

Mit tartanak fontosnak a lányok?

Ugyanabban a felmérésben tizenéves lányok a következő tíz dolgot említettek legfontosabbként:
 

1. Udvarias

2. Jó beszélgetőtárs

3. Humoros (jó értelemben)

4. Pontosan érkezik, és pontosan visz haza

5. Őszinte

6. Figyelmes

7. Jó vele lenni

8. Jó fellépésű, modorú

9. Kedves

10. Okosan tud helyet és társaságot választani

Ezek a tulajdonságok mind fejleszthetők. A beszélgető képességet lehet fejleszteni, vonzó minden tiszta, egészséges lány lehet, akár szép, akár nem. A nőies viselkedést, rendezettséget, pontosságot, jó személyiséget, barátságosságot és a humorérzéket meg lehet tanulni.

Ha együtt időzöl egy fiúval, add tudtára, hogy érdeklődsz iránta! Nézz egyenesen a szemébe, mikor vele beszélsz. Figyelj, mikor ő beszél. Beszélj arról, ami őt érdekli. Ne említsd más fiúbarátaidat, és ne pletykálj. Ha többen vagytok, kitüntetett figyelemben részesítsd. Légy nyugodt és természetes.
Vessetek egy pillantást a listára, fiúk. Nem kell gazdagnak vagy jóképűnek lenni. Minden felsorolt dolog fejleszthető.

A lányok említettek néhány olyan dolgot is, amit nem szeretnek a fiúkban:

  • ha elvárják és ragaszkodnak a pettingeléshez
  •  ha beképzeltek
  •  ha az utolsó pillapátban hívnak meg a találkára
  •  ha nem tudatják, hova készülnek.

Töltsd ki az alábbi tesztet:

 

Amit minden fiatalnak tudnia kell a randikról 5. lecke

 

1. A randizás előnyei nem biztos, hogy azok, amiket vársz. Milyen előnyöket soroltunk fel ebben a leckében?

1. ___________________________________________________________________

2. ___________________________________________________________________

3. ___________________________________________________________________

Egyetértesz ezekkel az előnyökkel? Miért? ____________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

2. A randevúzó magatartásod és az, amit most teszel, _____________________________

________________________________________________________________________

3. Veszélyes lehet olyannal randevúzni, akinek _________________________________

__________________________________________________________, mint neked.

4. Írj három hátrányát annak, ha jársz valakivel!

1. ___________________________________________________________________

2. ___________________________________________________________________

3. ___________________________________________________________________

5. 12 szabályt adtunk arra, hogy egy randevún elkerüld a bajt. Sorolj fel hármat, ami lányokra és fiúkra is vonatkozik!

1. ___________________________________________________________________

2. ___________________________________________________________________

3. ___________________________________________________________________

6. Mit kell tenned, ha változik a randevú programja, vagy ha késtek? ___________________

_____________________________________________________________________

7. Pipáld ki az igaz állítást!

__________a. Majdnem minden középiskolás randizik.

__________b. A középiskolások fele nem randizik.

__________c. Körülbelül a középiskolások 25%-a randizik.