Kürtöskalács és betyárpogácsa recept

betyártűzhely
Címkék: 
Tevékenység: 

Kürtőskalács recept

Hozzávalók:

• 75 dkg finom liszt
• 2 tojás
• 10 dkg olvasztott vaj/ margarin
• Kb. 3 dl tej
• 30 g élesztő
• 7 ek cukor
• 1 citrom lereszelt héja
• 1 ek vaníliaaroma
• csipet só
• cukor
• darált dió/ fahéj/ kókusz

Elkészítés

1. Az élesztőt felfuttatom a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrom, addig kelesztem, míg kétszeresére nő. (Legegyszerűbb, ha kenyérsütőben felfuttatjuk az élesztőt a tejben kb. 2 ek cukorral, és ha ez megtörtént, beleszórjuk a kenyérsütő edényébe a többi hozzávalót is : liszt, tojás, margarin, maradék cukor, citrom, vaníliaaroma, só. A gép a dagasztó programmal jól kiveri a tésztát- nálam 15 perces ez a rész- aztán hagyom addig kelni, amíg meg nem telik a tésztával az edény.)
Ha sütőben akarom megsütni, akkor így folytatom
2. Ezután kinyújtom kb. fél cm vastagra, és ujjnyi vastag csíkokat vágok belőle.
3. Kb. 12 WC papír gurigát betekerek alufóliával, majd lekenek olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerem rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
4. Cukros darált dióba/kókuszba, fahéjba forgatjuk- kinek melyik a kedvence, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva megsütjük (kb. olyan lángon, mint a piskótát). Egy normál nagyságú tepsibe max. 5-6 kalácsot teszek, mert ahogy sül, megdagad, és ha összeérnek, nem sülnek, nem pirulnak meg. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
5. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból.

Ha kinti tűzön akarom megsütni:

2. Fél tenyérnyi darabot vágok a tésztából, abból kígyót formálok a kezeim között, majd vastagabb hosszú botra feltekerem.
3. A tésztát megkenem tojással és megszórom cukros dióval/ fahéjjal/ kókusszal. Parázs fölött lassan megsütjük.
 

 

Betyárpogácsa

Hozzávalók:

• 25 dkg finom liszt
• 2 dkg élesztő
• Kb. 0.5 dl tej
• 1 ek tejföl
• 1 tojás
• 5 dkg puha margarin
• 1 csapott kk só
• 1 tk cukor
• 2 ek pizza fűszerkeverék vagy 1-1 tk kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
• Kb. 3 ek töpörtyűkrém vagy 10 dkg füstölt húsos szalonna apróra kockázva

Elkészítés:

1. Langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatom.
2. Minden hozzávalót beleteszek a kenyérsütőbe, hogy jól megdagassza (felfuttatott élesztő, liszt, tejföl, tojás, margarin, só, fűszerek, töpörtyűkrém vagy szalonna) vagy pedig összegyúrom magam. Nem kell megkelnie. (a táborban mi tojás nélkül és kenyérsütő használata nélkül sütöttük és így is finom volt.)
3. A tésztából kis darabokat vágok, kilapítom és betyártűzhelyen pirosra sütöm. Ennek hiányában a kis darab tésztákból kígyót formázok, feltekerem nyársakra és parázs fölött megsütöm.
 

 

Képek: 
kürtöskalács sütés tábortűznél
kürtöskalács sütés tábortűznél
kürtöskalács sütés tábortűznél
kürtöskalács sütés tábortűznél
betyártűzhelyen betyárpogácsa sütés
betyártűzhelyen betyárpogácsa sütés
betyártűzhelyen betyárpogácsa sütés